banner

Kadının tahsili yüksek, ücreti düşük




Türkiye'de çalışanlar arasındaki eğitim düzeyinde ilk sırada bulunan kadınlar, daha az ortalama brüt ücret alıyor.

 

kadin_istihdamTürkiye'de çalışanlar arasındaki eğitim düzeyinde ilk sırada bulunan kadınlar, daha az ortalama brüt ücret alıyor. Yüksekokul ve üstü eğitim düzeyine sahip çalışanların oranı erkeklerde yüzde 19,1 iken, kadınlarda bu oran yüzde 36'ya çıkıyor. Aylık ortalama brüt ücret, yüksekokul ve üstü düzeyde mezuniyeti bulunan kadınlarda 3 bin 470 lirayken, erkeklerde 4 bin 296 liraya yükseliyor.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de 2014 yılında ücretli çalışanların eğitim durumu dağılımına göre, en yüksek oran yüzde 26,1 ile lise mezunlarında görüldü. Bunu yüzde 23,7 ile yüksekokul ve üstü, yüzde 22,4 ile ilkokul ve altı, yüzde 19,5 ile ilköğretim ve ortaokul izledi.

 

Çalışan kadınlarda eğitim düzeyi dağılımı yüzde 36 yüksekokul ve üstü, yüzde 25,6 lise, yüzde 18,1 ilkokul ve altı, yüzde 13,9 ilköğretim ve ortaokul, yüzde 6,3 meslek lisesi olarak gerçekleşti.

 

Eğitim düzeyine göre erkek çalışan dağılımı ise yüzde 26,3 lise, yüzde 24 ilkokul ve altı, yüzde 21,6 ilköğretim ve ortaokul, yüzde 19,1 yüksekokul ve üstü ve yüzde 9 meslek lisesi şeklinde oldu.

 

Aylık ortalama brüt ücret, yüksekokul ve üstü düzeyde eğitime sahip kadınlarda 3 bin 470 lirayken, erkeklerde 4 bin 296 lira olarak belirlendi.

 

Saatlik ve aylık ortalama brüt ücret miktarları da cinsiyete göre farklılık gösterdi. Buna göre, yüksekokul ve üstü düzeyde eğitimi bulunan erkek çalışanın saatlik ortalama kazancı 22,1 lirayken bu tutar, kadın çalışanda 18,2 lira olarak hesaplandı. Benzer şekilde ilkokul ve altı eğitim düzeyindeki kadın çalışan saatlik ortalama 6,5 lira alırken, aynı düzeydeki eğitime sahip erkek çalışan 7,9 lira kazandı. İlköğretim ve ortaokul mezunu kadın çalışanın saatlik geliri 6,6 lira, erkek çalışanın saatlik geliri 7,7 lira olurken, lise mezunu kadın çalışan saatte ortalama 8 lira, erkek çalışan ise saatte ortalama 8,7 lira kazanç elde etti. Meslek lisesi düzeyinde eğitimi bulunan erkek çalışan ise saatlik ortalama 11,3 liralık ücretiyle kadın çalışanlara fark attı. Söz konusu eğitim düzeyindeki kadın çalışan için bu tutar 9,3 lira oldu.


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.