banner

AK Parti'nin yeni dönem hedefleri




AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi'nde, partinin gelecek dönem için hedeflerinin yer aldığı ''AK Parti 2023 Siyasi Vizyonu'' kitapçığı dağıtıldı.

Kitapçıkta, 2023 yılına kadar gerçekleştirilecek hedeflerin konulduğu kitapçıkta, engellilere iş vaadinden, parti kapatmayı tamamen kaldıran yasal düzenleme gibi pek çok alana ilişkin hedefler sıralanıyor.

Seçimlerle ilgili mevzuatın topyekun gözden geçirilmesi, temsilde adaletin sağlanması için tedbirler alınması ve Yüksek Seçim Kurulu'nun yeniden yapılandırılması gibi hedeflerin yer aldığı kitapçıkta, partilerin kapatmanın tamamen kaldırılması, parti kurulmasında kısıtlayıcı ve yasaklayıcı hükümlerin kaldırılması, partilerde tek tipleştirici hükümlerin kaldırılması, partiye değil, gerçek kişilere ceza verilmesi yönünde adımların atılacağı belirtiliyor.

''Başkanlık, yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanı meselelerinin tartışılması'' ve ''Şartlar ne olursa olsun yeni bir anayasanın ülkeye kazandırılması'' gibi başlıkların da yer aldığı kitapçıkta, öne çıkan başlıklardan bazıları şöyle:

''Dokunulmazlık konusunun yeni anayasa çerçevesinde evrensel kriterlere göre yeniden düzenlenmesi. Yargının hızlandırılması, adil yargılanma ve demokratikleşme bağlamında 4. yargı paketinin kanunlaştırılması. Nefret suçu ile ilgili düzenleme yapılması. Yurt dışı teşkilatlarımıza adli müşavir atanması. İhtisas mahkemelerinin sayı ve çeşidinin artırılması. Yargılamada etkinlik ve şeffaflığı sağlamak için sesli ve görüntülü bilişim sisteminin hayata geçirilmesi.

Hafif suçlarda mahpusluğun istisnai hale getirilmesi, Yargıtay ve Danıştay'ın iş yükünü azaltarak, bu kurumların içtihat mahkemelerine dönüştürülmesi. Mahkum veya tutukluların eşleriyle biraraya gelmeleri. Ana dilde savunmanın sorun olmaktan çıkarılması. Ana dilde kamu hizmetlerine erişim. Bağımsız kolluk denetim mekanizmasının kurulması. Kişisel verilerin korunmasına yönelik yasal düzenleme yapılması. Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Komisyonu'nun kurulması.''

Ayrımcılığa son

Darbelerin dayanağı olan mevzuatın ayıklanması ve ismi darbelerle anılan şahısların isimlerinin kamu alanlarından kaldırılması gibi başlıkların da yer aldığı ''AK Parti 2023 Siyasi Vizyonu'' kitapçığında, yer bulan hedef icraatlar şöyle: 

''Yargı birliğinin sağlanması. Askeri okullardaki müfredatın yenilenmesi. Kürtçe tercümanlık (kamu hizmetlerinde), kamu hizmetlerinden yararlanma da her türlü dini, etnik ayrımcılığa son verilmesi. Mevzuatta etnik ayrımcılık algısı yaratan hükümlerin ayıklanması. Hukuk içinde kalarak terörle etkin mücadeleye devam edilmesi. Güvenlik için özgürlüklerden taviz verilmemesi. Jandarmanın kolluk hizmeti sunan sivil bir yapıya dönüştürülmesi. Entegre Sınır Yönetimi sisteminin hayata geçirilmesi. İşsizliğin yüzde 5'e indirilmesi. Bölgelerarası gelişmişlik farkının kabul edilebilir düzeye indirilmesi. Yoksulluğun yok edilmesi ve gelir dağılımındaki dengesizliğin asgariye indirilmesi. 

Yeni bir kamu personel sistemi

Kadınların iş gücüne katılımının yüzde 38'e çıkarılması. Kamuya 15 bin engelli alınması. Kayıt dışı istihdamın yüzde 15'e düşürülmesi. İş ve meslek danışmanı sayısının kısa vadede 4 bine çıkarılması. Yeni bir kamu personel sistemi. Sosyal güvenlik açığının GSYİH'nın yüzde 1'ine düşürülmesi. Koruma ve bakım altındaki çocukların yüzde 50'sinin özel okullara gönderilmesi. 50 yaşın altındaki nüfusta yüzde 100 okur yazarlık oranına ulaşılması. Tüm genç nüfusun asgari lise mezunu olması. İsteyen her lise mezununa üniversite. Ar-Ge harcamalarında dünyada birinci ligde olunması. 

YÖK koordinasyon kuruluna dönüştürülmesi

Bilgi ve teknoloji ihraç eden ülke. YÖK'ün koordinasyon kuruluna dönüştürülmesi. Yuva yıkan değil, yuva yapan bir kentsel dönüşüm. Yaşlı, engelli ve çocuk dostu yerleşim birimleri. Köylere imar. Nüfusun 3'te 2'si büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayan bir Türkiye. Yeni bir köy kanunu. Yurt dışında en fazla temsilciliği olan 5. ülke. AB hedefinden şaşmamak. Etkin ve aktif dış politikaya devam. Savunmada dışa bağımlılığı asgariye indirmiş bir Türkiye. Kuvvetlinin haklı olduğu tezine dayalı uluslararası sistemi sorgulamaya devam eden bir ülke.''

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.