banner

Vizesiz Avrupa için önemli adım




Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Genişlemeden Sorumlu Komiser Stefan Füle ile görüştü. AB’nin Türkiye’ye vize serbestliği konusunda yol haritasını birkaç hafta içinde ileteceği belirtildi

Füle ile başta müzakere süreci olmak üzere çeşitli konular hakkında görüşen Bağış, görüşme öncesi Füle'nin kendisinin kravatı üzerindeki kaplumbağa desenlerini beğenmesi üzerine, esprili şekilde yanıt vererek, "Bu kaplumbağalar AB'nin müzakerelerdeki yavaşlığını temsil ediyor" dedi. Bunun karşısında kısa bir süre cevap vermekte zorlanan Füle, Bağış'ın esprisine gülmekle yetindi.

AB-Türkiye ilişkilerindeki bu duraksamaya rağmen hala her iki tarafın da mizah anlayışını korumalarından ötürü memnun olduğunu belirten Füle'ye, Bağış, "Zaten o nedenle bu işi ancak sen ve ben çözebiliriz, bu nedenle bu işi bize verdiler, biz yapamazsak kimse yapamaz" dedi.

Füle ile görüşmesinin ardından AB İçişleri Komiseri Cecillia Malmström ile vize serbestiyetine ilişkin çok önemli bir toplantı gerçekleştiren Bakan Bağış bu görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlarken Malmström'den vize serbestiyeti için Komisyon'un hazırlaması beklenen 'yol haritası'nın birkaç hafta içerisinde Türkiye'ye iletileceği bilgisini aldığını açıkladı. Vize konusunda önemli bir adım olan 'yol haritası' karşılığında AB'nin de Türkiye'den geri kabul Antlaşması konusunda bir takım beklentileri olduğunu hatırlatan Bağış, şöyle konuştu:

"Sayın Malmström bize Kasım sonuna kadar Türkiye'ye bu 'yol haritası'nı sunabileceklerini, üye ülkelerle müzakerelerde son aşamaya geldiklerini iletti. Biz de önümüze bu metin gelince oturup komisyon ile müzakere edeceğiz. AB'nin Türkiye'den bir takım beklentileri var. Türkiye'nin de AB'den bir takım beklentileri var. En önemlisi de bu haksız hukuksuz vizelerin kalkması. Bunların olabilmesi için de onların GKA ile ilgili beklentileri var. Hazırladıkları yol haritasının son derece objektif ve teknik olacağını siyasi olmayacağını özellikle belirtiyorlar ama tabi biz de metni gördükten sonra o değerlendirmeleri yapacağız.

Sayın Füle ile de önümüzdeki döneme yönelik değerlendirmelerimiz oldu. Önümüzdeki Ocak ayı başı itibarı ile İrlanda dönem başkanlığında Türkiye-AB müzakerelerinde yapılan çalışmaları ve yapılabilecek yeni çalışmaları değerlendirdik. Sayın Füle bize konuyla ilgili çalışmalarımızı tebrik eden bir yazı da göndermişti daha önce. Herkesin Türkiye-AB ilişkilerinin donmasını beklediği bir dönemde bile Komisyon tarihinde ilk defa icat edilen 'pozitif gündem' yoluyla yapılan gelişmeler hakkında bize teşekkür ediyor. Sadece bu altı ayda dört ayrı fasılda kapanış kriterlerinin yerine getirilmesine yönelik çok önemli gelişmeler olduğunu Sayın Füle bu mektubunda da dile getiriyor. Şirketler hukuku faslı, tüketici sağlığı faslı ve mali kontrol faslının iki kapanış başlığında önemli gelişmelerin sağlandığı ve kapanış kriterlerinin yerine getirildiğini belirten resmi bir evrağı da bizimle paylaşmış durumda."

GKA ile Türkiye'nin zarara uğrayacağı iddialarına ilişkin de konuşan Bağış, Türkiye'nin 2006-2013 arasındaki AB bütçesinden 5 milyar Euro hibe aldığını ve bu miktarın vize muafiyeti ile birlikte gelecek olan bir takım yüklerden kat kat fazlasını Türkiye'nin almış olduğunu belirtti.

Bir gazetecinin 'Kravatınızla dikkat çektiniz, İrlanda Dönem Başkanlığı'nda kaplumbağa yerine Ferrari desenli olur mu sizce kravatınız?' şeklindeki sorusuna Bakan Bağış "Onu Komisyon'un tavrı belirleyecek" şeklinde yanıt verdi.

İsrail ve Gazze'de yaşanan gelişmelere yönelik AB'nin açıklamalarının hatırlatılması üzerine, bu konuya da görüşmelerinde yer verdiğini anlatan Bağış, "Huzur içerisinde yaşayan bir Filistin devleti kurulmadıkça ne İsrail'e huzur gelir ne Ortadoğu'ya barış gelir ne de dünyada bir barış projesinin gerçekliği tartışılabilir. Yapılması gereken bir an evvel Filistin devletinin kurulması ve bu iki devlet arasında huzur oluşması için gereken adımların atılmasıdır. AB'ye de düşen sorumluluklar var umarım onlar da bu bilinçle hareket ederler" dedi.

Bakan Bağış daha sonra Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen Rujiten ile bir araya gelerek yıl sonuna doğru taslağı hazır olacak olan 2012 ilerleme raporu ve Türkiye'deki gelişmeleri ele aldı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.