banner

Senegal eğitimi matematik, bilim ve teknolojiye yönlendirecek




Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Senegal'in eğitim sisteminde acilen yeniliklere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "herkes için okul, kaliteli okul, uzun ömürlü ve düzenli okul" stratejisiyle eğitim sisteminde reformlar yapacaklarını bildirdi.

senegal eğitimBaşkent Dakar'daki Kral Fahd Otel'de düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Konseyi, Eğitim ve Öğretim Kurultayı'nda, ülkenin eğitim sisteminin yeniden yapılandırılması ve bu çerçevede atılacak adımlar belirlendi.

Cumhurbaşkanı Sall'ın başkanlığında toplanan konseye, bakanların ve siyasilerin yanı sıra eğitimciler, öğrenciler, veliler, siyasiler ile sendika ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Sall, burada yaptığı konuşmada, ülkedeki eğitim sisteminin istenen düzeyde olmadığını belirterek, insan kaynağının gerektiği gibi kullanılabileceği, yeni bir eğitim politikasına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Eğitimde bilimin, profesyonel sektörlerin ve teknoloji kullanımının önemine dikkati çeken Sall, bu faktörleri bir araya getirmek gerektiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Serigne Mbaye Thiam da Senegal eğitim sisteminin yeniden yapılandırılmasının şart olduğunu vurgulayarak, "Eğitim, ekonomik ve sosyal gelişimin en önemli kaldıracıdır. Ayrıca en çok gelir getiren yatırımdır" dedi.

Thiam, "2000-2013 yıllarında ilk beş yıllık eğitimde ülkemizde okullaşma oranı yüzde 67,2'den yüzde 93'e çıktı. Bu oran ortaöğretimde yüzde 19,65'ten yüzde 58'e ulaştı. Ülke genelinde farklı yaşlardaki insanımızın okuma-yazma oranı ise yüzde 52. Bu rakamın yüzde 66'sı erkek, yüzde 44'ü kadın. Rakamlara bakılırsa ilerleme kaydettik ancak öğrencilerin sınıf tekrarı yapma oranı yine de yüksek" diye konuştu.

Devlet okulları ile özel okullar arasındaki eğitim kalitesi farkının fazlalığına dikkati çeken ve özel okulların başarı oranının, devlet okullarından yüksek olduğunu dile getiren Thiam, "Frankofon ve İslami eğitim sistemlerinin arasında çok fazla ortak yön yok. Bu da ülkemizin sosyal yapısını yansıtmıyor çünkü farklı kültürlerin bir arada olduğu bir ülkeyiz ve eğitim sistemimizle herkesi tatmin edemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Belirlenecek eğitim stratejisinin, tüm ülkeyi kapsaması gerektiğinin altını çizen Thiam, "Senegal okulları bizim kültürümüzden olmalı. Barışçıl, inançlı, saygılı ve toplumsal dayanışmayı ön planda tutan nesiller yetiştirmeli ve ortak bir bakış açısı sunmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Thiam, kız çocuklarının eğitimine çok önem verdiklerini belirterek, eğitimlerinin çeşitli gerekçelerle yarıda kesilmesine karşı olduklarını söyledi.

Bakan Thiam, "Eğitim sistemimizdeki hedeflere ulaşabilmek için 293,3 milyar CFA Frankı'na ihtiyacımız var. Elimizde ise 156,4 milyar CFA Frank para var. Geri kalan rakam için finansman bulmamız gerekiyor" dedi.

Herkes için okul, kaliteli okul, düzenli okul

Konuşmalardan sonra basına kapalı devam eden kurultayın sonunda Cumhurbaşkanı Sall, toplantıda alınan kararlarla ilgili açıklama yaptı.

Sall, atılacak adımların "herkes için okul, kaliteli okul, uzun ömürlü ve düzenli okul" stratejisiyle gerçekleştirileceğini bildirerek, şunları kaydetti:

"Eğitim sistemini bilim, matematik ve teknoloji alanlarına yönlendirmek hedeflerimizden biri. Bütün küçük çocukların okul öncesi eğitimi almasına özen göstereceğiz. İslami eğitim sistemini geliştirerek, bu sistemin, mevcut eğitim sistemiyle bir arada götürülmesini sağlamaya çalışacağız. Böylece İslami eğitim veren 'daara'ların eğitim sisteminin modernize edilmesine katkısı olacak. 'Daara'ların modernizasyonu projesinde 64 modern 'daara' açılmasını hedefliyoruz. Profesyonel eğitimi, iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda geliştirmek gerekiyor. Okuma-yazma oranını da artıracağız. Kızların okula ulaşımını teşvik edecek, engellilerin okula ulaşımını kolaylaştıracağız."

Eğitime katkılarından dolayı özel sektöre teşekkür eden Sall, kararların uygulanmasını takip edebilmek amacıyla komite kurulacağını ifade etti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.