banner

ABD’de öğrencilerin harç protestosu




ABD genelinde 100'den fazla üniversitede gösteri düzenleyen öğrenciler, devlet üniversitelerinde harçların kaldırılmasını ve önceki harçlar nedeniyle oluşan kredi borçlarının da silinmesini istedi.

abd ogrenci protestoABD'de üniversite öğrencileri, devlet üniversitelerindeki yüksek harçları protesto ederek, ücretsiz üniversite ve mevcut öğrenim kredisi borçlarının silinmesini talep etti.

Yüksek eğitim ücretlerinden şikayetçi olan öğrenciler "milyon öğrenci yürüyüşü" adı verilen eylem kapsamında 100'den fazla okulda öğrenim ücretlerini protesto etti. Öğrenciler, devlet üniversitelerinde harçların kaldırılmasını, eğitim kredisi borçlarının iptal edilmesini ve kampüslerde çalışanların saat ücretinin en az 15 dolar olmasını istedi.

ABD'nin en büyük üniversitelerinden New York Şehir Üniversitesi'ne (CUNY) bağlı Hunter College önünde toplanan öğrenciler, öğrenim kredisi borçlarının temel nedeni olarak gördükleri üniversite yönetimini protesto etti. Yahudi öğretim üyelerinden oluştuğunu iddia ettikleri üniversite yönetimini siyonizmle de suçlayan öğrenciler, ellerinde Filistin bayraklarıyla “Özgür Filistin” sloganları attı. 

Bu arada, bazı öğrencilerin İsrail bayrağı açması, öğrenciler arasından gergin anlar yaşanmasına neden oldu. Tartışma büyümeden sona erdi.

Dünyanın önde gelen üniversitelerine sahip ABD'de harçlar, öğrenimlerini tamamlayarak iş hayatına atılan gençleri uzun yıllar boyunca öğrenim kredilerini ödemek zorunda bırakıyor. ABD'li birçok öğrenci, üniversite eğitimi sırasında talep edilen yüksek ücretler için uzun vadeli eğitim kredisi alıyor. Mezuniyetin ardından iş bulabilenler yıllarca taksitler halinde bu borcu ödüyor. İş bulamayıp borçlarını ödeyemeyenler ise bankaların takibine düşüyor.

Ülke genelindeki toplam eğitim kredisi borcunun 1 trilyon 200 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.