banner

Atmosferinde oksijen bulunan yıldız keşfedildi




Astronomlar, sıra dışı biçimde atmosferi oksijenle dolu yeni bir yıldız türü keşfetti.

atmosfer_oksijenBrezilyalı ve Alman astronomların keşfettiği "SDSS J124043.01+671034.68" ismi verilen, yaşamının son evresindeki yıldızın (beyaz cüce) kütlesinin çok yoğun olduğu, bunun çekim kuvvetini arttırdığı açıklandı. Helyum ve hidrojen gibi hafif gazların, çekim kuvveti artan yıldızın yüzeyinden uzaklaştığı, öte yandan daha ağır bir element olan oksijenin yıldızın yüzeyinde kaldığı, zamanla atmosferinin tamamen oksijenle kaplandığı belirtildi. Sonuçları Science dergisinde yayımlanan keşfin, bilim adamlarının, yıldızların nasıl evrildiğini ve söndüğünü daha iyi anlamalarına yardımcı olması bekleniyor.
"Dox" adıyla da anılan ve Dünya'dan biraz daha büyük olan yıldızın uzun süre önce söndüğü, Güneş'in yüzde 60'ı kadar bir kütleye sahip olduğu kaydedildi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.