banner

Hedefimiz 5 yıl içinde ulusal düzeyde marka olmak




Okulculuk ve kurs alanında isim hakkı vererek büyümeyi sürdüren Atakent Eğitim Kurumları, gelecek 5 yıl içinde Türkiye çapında yaygınlaşarak ulusal bir eğitim markası olmayı hedefliyor. “Atakent Eğitim Kurumları olarak biz paylaşarak büyümeyi destekliyor ve hedefliyoruz.” diyen Atakent Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Balcıoğlu, franchise modelleri hakkında bilgi verdi.

ilker_balcioglu_ekim_2021Eğitim sektöründe pandemi nedeniyle bir daralma yaşanıyor. Bu daralmanın yakın zamanda tersine döneceğini düşünüyor musunuz? Buradan çıkış için MEB ve özel kurumların yapması gerekenler neler? MEB’in özel okullaşmada hedef olarak belirlediği yüzde 15 oranına ulaşılabilmesi nasıl mümkün olabilir?
Geçmişten bugüne dünyayı etkileyen birçok hastalık ve buna benzer birçok olumsuz durum yaşanmıştır. Aslında yaşanan her kriz bize seçenek sunmalı. ‘’Bu işin içinden nasıl çıkabilirim?’’ tutumu herkes için çok önemlidir. Her anlamda olduğu gibi en çok eğitimi etkileyen pandemi süreci bizimde üzerinde durmamız gereken birçok konuyu beraberinde getirdi.
Eğitim konusunda başa çıkma yöntemleri yöneticiler ve biz öğretmenler tarafından titizlikle takip edilmeli, ebeveynleri de bu sürece dahil etmeliyiz. Online süreç olacaksa bile bunu aksatmadan hem veli hem öğretmen hem de öğrenci üçlüsü bu süreçte çok etkili olacaktır ki biz Atakent Eğitim Kurumları olarak bunun üzerinde çalışmalar yaptık. Örneğin; sanatsal ve teknolojik altyapı herkese eşit bir biçimde sunulmalı diye düşünüyorum, evde bilgisayar veya tablet olması internet altyapısı olmadığında bir anlam ifade etmiyor. Sınıfların pandemi sürecine uygun dizayn edilmesi, teknolojiyi aktif ve yararlı hale getirmek bu süreçte bizi bir adım daha öne çıkaracaktır. Tabii burada yönetici, öğretmen, ebeveyn ve öğrenci faktörlerini göz ardı etmemek gerekir.
Pandemiden kaynaklanan eğitim sektöründeki daralmanın da ekonominin düzelmesiyle birlikte eski şekline döneceğini düşünüyorum. Milli Eğitim Bakanlığımızın öğrenci sayısı olarak özel okullaşma konusundaki hedefine ulaşması için geçmişte uyguladığı teşvik sisteminin mutlaka ve acilen tekrar başlatılmasını düşünüyorum.

ÇOK ÇALIŞTIK VE BAŞARDIK
Yaklaşıkiki yıldır sektörde yaşanan bu olumsuz tablonun kurumunuza etkileri neler oldu? Süreci nasıl yönettiniz?

Atakent Eğitim Kurumları olarakonline süreçte yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz, ebeveynler ve öğrencilerle online etkinlikler yaparak onların derslere katılımını sağlayarak devam ettik. Veli ve öğrenci seminerleri düzenleyerek ebeveynleri de bu sürece dahil ettik. Ayrıca Ata-Mega çalışmalarımız ile uzmanlardan eğitimler aldık. Velilerin,öğretmenlerin, öğrencilerin seminerlere aktif katılımını sağladık. Örnek verecek olursam sınavda 2387. olan öğrencim pandemi şartlarını çok iyi değerlendirdi. Zamanını ve gününü planlayarak hedefine ulaştı. Biz bu süreçten güzel bir şekilde çıktık ama tabii ki öğrencilerimizi yüz yüze eğitimde sınıf ortamında görmek bizidaha keyifli hissettiriyor ve enerji veriyor. Bu süreci sorunsuz atlatmak için gerek öğretmelerimizle gerek yöneticilerimizle çok çalıştık ve başardık.

Eğitim sektöründe büyüme modeli olarak franchise sistemi öne çıkıyor. Markanızın bu konuda politikası hakkında bilgi verebilir misiniz?Franchise sisteminizde nasıl bir büyüklüğe ulaştınız? Hedefleriniz ne olacak?
Sistemli ve etkin bir şekilde büyümek ve çalışmak bunu sürdürmek kurumlarımız için çok önemli çünkü biz bir aileyiz ve burada herkes yaptığı etkinlikleri veya programları çok rahat bir şekilde paylaşıyor. Atakent Eğitim Kurumları olarak biz paylaşarak büyümeyi destekliyor ve hedefliyoruz. Temel hedefimiz 5 yıl içinde ulusal düzeyde marka olmak.

İSİM HAKKI VERİRKEN ÇOK SEÇİCİ DAVRANIYORUZ
Franchise modelinizin temel unsurları nelerdir? Uygulamalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?Franchise yatırımcılarınıza sunduğunuz avantajlar nelerdir?

Franchise sistemimizin içerisinde sosyal başarılarımız, uluslararası yarışmalarımız, Ata-Mega adı altında toplanan eğitim seminerlerimiz bizim için çok değerli. Ata-Mega eğitimlerimizden biraz bahsetmek istiyorum. Eğitim ve öğretmenlik tecrübe okulu, öğretmen eğitimleri, öğretmenlik alan ve meslek bilgisi eğitimleri, psikolojik danışmanlık ve rehber öğretmen eğitimleri, yaşam boyu öğrenme ve kişisel gelişim eğitimleri, yabancı dil eğitimleri bizim çalışma alanlarımızdan sadece birkaçı. Yabancı dil eğitimlerimiz sadece öğrencilere yönelik değil aynı zamanda öğretmenlerimiz de bu eğitimi alabiliyor. Başka bir örnek verecek olursam başarı ve mutluluk programları; veli öğrenci bilgilendirme sistemlerini, veli ve öğrenci eğitimlerini, danışmanlık sistemlerini çok aktif kullanıyoruz ve velilerden de güzel dönüşler alıyoruz. Bir velimin bizzat kuruma gelip “Bağımlılık ve Akran Zorbalığı seminerinizi dinlemek bizim için çok önemliydi. Online süreçte bizler de dinledik, teşekkür ederiz hocam, eksiklerimizi tamamlamaya hazırız.” dediğini biliyorum. Doğan Cüceloğlu Hocamızın da dediği gibi önemli olan ‘’bir cana dokunmak’’ bu bizim için çok önemli. İsim hakkı verirken çok seçici davranıyoruz. Bizimle birlikte koşacak ve sadece işi, hayali eğitim olan kişi ve kurumlarla beraber olmaya çalışıyoruz.

Franchise sisteminiz içinde yer alan ve alacak yatırımcılardan beklentileriniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Franchise alacak olan yatırımcılarımızdan beklentimiz paylaşarak büyümek ve elde ettiğimiz başarı çizgimizi bozmadan daha ileriye gitmek.

Franchise sisteminin eğitimde markalaşmayla ilgili olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?
Olumsuz yanını şu ana kadar görmedim çünkü yukarıda da dediğim gibi bizler paylaşarak büyüyoruz ve bunu emin adımlarla sistemli bir şekilde yapıyoruz. Olumsuzluk demeyelim de sistemde birbirimizi anlamazsak, birbirimizin artı-eksi yönlerini görmeden ilerlersek bu hepimiz için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Eksik yanlarımızı objektif bir şekilde tamamlamak bizim için çok değerli.

İSİM HAKKIN KONUSUNDA ETİK KURALLAR OLUŞTURULMALI
Franchise sistemi ile sektörde aşırı rekabetten şikayet ediliyor. Bu alanda olması gereken etik ilkeler neler olmalı? Bu alanda bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünüyor musunuz?

İşin içerisine öncelik olarak maddi unsurların girmemesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bizler ülkesine ve kendine yararlı bireyler yetiştirme hedefindeyiz ve maddi konular bunun önüne geçmemeli. Dernekler bir arada isim hakkı alanında etik kurul oluşturmalı ve bu kurulun koyduğu etik kurallar doğrultusunda denetlemeler yapılmalıdır.

Özel okulculukta kısa ve orta vadede hangi gelişmelerin yaşanmasını bekliyorsunuz?
Özel okulculukta kısa vadede işini iyi yapanların ve güven veren kurumların ayakta kalacağına ve önümüzdeki yıllarda ekonominin de düzelmesiyle birlikte çok daha güzel yerlerde olacağımıza inanıyorum. Eğitimin aksamadığı sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.