banner

“Özel okullar öğrencilere fahiş fiyatla yemek veriyor”




YESİDEF Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Hakan Ay, özel okulların fahiş fiyatla yemek verdiğini ve yemekhane fiyatlarının denetlenmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye Yemek Sanayicileri Federasyonu (YESİDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Hakan Ay, bazı özel okulların yarım gramajlı yemekleri fahiş fiyatla sattığını iddia ederek yemekhanelerin Maliye Bakanlığı tarafından denetlenmesini istedi.

Ay, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte birçok okulun yemekhanesinde öğrenciye yemek hizmeti de sunduğunu belirtti. Özel okullar ile devlet okullarındaki yemekhane sorunlarının farklı olduğunu ancak tüm yemekhanelerin ilgili bakanlıklar tarafından mercek altına alınması gerektiğini anlatan Ahmet Hakan Ay, "Bazı okullar velilerden günlük 10-12 lira yemek parası alıyor ama yemek yapan fabrikalara 5 lira veriyorlar. Okulların, yemekhanelerin üzerinden rant sağlama işine son vermesi gerekiyor. Federasyon olarak Maliye Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz. Özel okulların yemekhane fiyatlarının denetlenmesi gerekiyor" diye konuştu. Okul kayıt işlemleri sırasında veliden eğitim, servis ve yemek ücretinin birlikte alındığını belirten Ay, şöyle konuştu: "Özel okulların toplam ücretinin içinde ayrı giderler yer alıyor. Yemek ücreti de bunlardan biri. Dolayısıyla bazı okul yönetimleri veliye hoş görünmek için eğitim masrafını düşük gösteriyor ve yemekten aldığı parayla giderlerini karşılıyor. Ağır sektörlerde çalışan yetişkinlere tabldot yemek 5 liraya satılırken, 7-12 yaş arasındaki çocuklara yarım gramaj 10-12 liraya veriliyor. Türkiye Yemek Sanayicileri Federasyonu olarak İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerdeki özel okullarda verilen yemekhane hizmetini, kalitesini, ücretini araştırıyoruz. Bazı okulların yemekhane üzerinden rant sağlama işine son vermesi gerekiyor."

Kantinciler hangi fabrikalardan yemek alıyor

Devlet okullarında da öğrencilere sunulan yemek hizmetinin denetlenmesi gerektiğini söyleyen Ahmet Hakan Ay, bazı devlet okullarında yemek işinin kantincilere bırakıldığını vurguladı. Okullarda kantinlerin ihale sistemi ile devredildiğini anlatan Ay, şöyle devam etti: "Bazı okullar kendi yemeklerini yapıyor ancak bazıları da yemek fabrikalarından yemek alıyor. Okulların yüzde 70’i bu işi kantincilere bırakmış durumda. Kantinci fabrikayı buluyor, yemeği de satıyor. Ancak araya fark koyuyor. Kantinciler mutlaka korunmalı ama kantinci de kendi işini yapmalı. Yemekhaneler yemek sanayicilerine bırakılmalı. Biz kantincilerin hangi fabrikalardan yemek aldığını bilmiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı kantincilerin yemek satışını durdurmalı. Biz bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’na destek vermeye hazırız."(hürriyeteğitim)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.