banner

Amacımız çağdaş eğitim sistemini bir adım ileriye taşımak




Doğa Koleji CEO’su Uğur Gazanker, Atatürk’ün sunduğu çağdaş eğitim sistemini hep bir adım ileriye taşıma felsefesini benimsediklerini söylüyor.

Doğa Koleji’nde öğrencilere sunulan çağdaş eğitim sisteminin ve özgür ortamın geleceğin çağdaş bireylerinin yetişmesine büyük bir katkı sağladığını belirten Doğa Koleji CEO’su Uğur Gazanker, Atatürk’ün sunduğu çağdaş eğitim sistemini hep bir adım ileriye taşıma felsefesini benimsediklerini söylüyor.

Doğa Koleji’nin kuruluşundan bugüne geldiği noktayı anlatabilir misiniz?

Doğa Koleji bundan 12 yıl önce “Bir Doğa Nesli” yetiştirmek sloganıyla kuruldu. Beykoz’daki ilk kampüsümüzdeki 100 öğrenci ile eğitim hayatımıza başladık. 2002 yılında Doğa Koleji’nin 100 öğrencisi varken, bugün Doğa Koleji’nde 15 bin öğrenci eğitim görüyor ve 1.500 öğretmenimiz öğrencilerimize eğitim veriyor. 12 yılda eğitim sektöründe pek çok ilke ve başarıya imza attık. Dünyaya referans verdiğimiz  “Doğa Konseptli Eğitim Modeli”, uluslar arası işbirlikleri, konsept okulları ve sosyal sorumluluk anlayışı ile sadece sınıfların ve bahçenin olduğu bir yer olmaktan çıkıp öğrencilerin keyifle geldiği bir eğitim yuvası olduk. Doğa Koleji'ni 2002 yılında kurulduğunda, demokrasi kültürüne ve özgürlüğe olan inancını kurumun DNA'sı haline getirdik. Kanada, Doğa Koleji’nin yurt dışına açılan ilk penceresi oldu. Ardından 2010 yılında Kıbrıs Doğu Akdeniz Doğa Koleji ile bu açılımı ilerlettik. Ayrıca Turkven ile yaptığımız ortaklık ile Türkiye’de ilk defa uluslararası yatırımcılar eğitim fonuna yatırım yapmış oldu.

Doğa Koleji eğitimde nasıl bir misyon üstleniyor?

Doğa Koleji CEO’su Uğur GazankerDoğa Koleji 2002 yılında kurulduğundan bu yana eğitimde yenilikçi anlayışı ve çağdaş teknolojileriyle fark yaratıyor. Doğa Koleji’nin şüphesiz en temel özelliklerinden biri eğitimde klasikleşmiş yapıları yıkarak öğrencilerin merak ve öğrenme arzusunu teşvik etmesi. Doğa Koleji Türkiye’yi konsept eğitim modeliyle tanıştırdı. Bilim, Doğa, Oxford, Teknoloji, Bilişim konseptli kampüsleriyle eğitimdeki yenilikçi anlayışını bir kez daha ortaya koymuş oldu. Öğrencilerin ezbere dayalı, sınav kaygısıyla dolu bir eğitim hayatı geçirmeleri yerine keyif alarak ve deneyimleyerek öğrenebilecekleri bir eğitim anlayışı sunmak bizim her zaman önceliğimiz oldu. Yalnızca testlerde değil, okullar arası kültür, sanat, spor, bilim gibi her dalla ilgili çalışmalarda başarılı olan, birikimi yüksek, özgür düşünen ve düşündüklerini açıkça ifade edebilen, uluslararası bir vizyona sahip, yerel değerlere bağlı, evrensel değerlere açık, bilimsel çalışmalar yürütebilecek seviyede yabancı dil bilgisi olan, geleceğin aydınlık liderleri olacak bireyler yetiştirmek bizim için her zaman esas eğitim amaçlarımız arasında yer aldı. 


Okullarınızda Cumhuriyet’in değerlerini genç nesillere nasıl aktarıyorsunuz?

Cumhuriyet’in kurulmasından bu yana eğitim kurumlarının benimsediği ‘Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlılık’ esası cumhuriyet değerlerinin yaşatılmasında önemli rol oynuyor. Doğa Koleji olarak biz de, öğrencilerimizin bugün eğitim gördükleri okulun da Atatürk’ün ilke ve inkılâplarının bir ürünü olduğunu kavramalarını sağlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda eğitim hayatları boyunca tarihimizden bahsederek geleceğin aydınlık bireyleri olarak onlara önemli bir görev düştüğünü anlatmaya çalışıyoruz. Yaptığımız çeşitli sosyal sorumluluk projeleriyle, okulda sağladığımız sosyal ve kültürel olanaklarla onların Atatürk’ün istediği gibi çağdaş bireyler olarak yetişmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Çünkü öğrencilerimizin eğitim hayatları boyunca bizim onlara aktardığımız cumhuriyet değerlerini sonraki nesillere aynen aktaracaklarına inanıyoruz. Doğa Koleji öğrencileri araştırmaya dayalı, proje bazlı performans görevleri ile üniversite eğitim anlayışının temel modülleriyle erken yaşta tanışıyor. Bizler cumhuriyetin çocukları, cumhuriyetin torunları olarak bugünde, bundan sonraki süreçte de ülkemizin bu güzel değerlerini, Atatürk’ün bize gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine yükselme hedefine de, yine el birliğiyle ulaşacağımıza inancımız tamdır diyoruz. Okullarımızda yetişecek bilgili, kültürlü, donanımlı öğrencilerimizle, yeniden Türk milleti olarak dünyada her alanda en önde olmayı bizler hedefliyoruz. İnşallah bu güçle, bu azimle, bu kuvvetle çalışarak muasır medeniyetler seviyesine de en kıza zamanda yükseliriz. Bu güzel ülkenin, bu güzel değerlerini hepimiz bizden sonra yetişecek olan çocuklarımız için ilelebet yaşatacağız.

BAŞARILI VE AYDIN BİREYLER YETİŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Sizce özel eğitim kurumları çağdaş Türkiye ideallerine nasıl katkı sunuyorlar? Bu doğrultuda Doğa Koleji neler yapıyor?

1960’lı yıllara kadar Türkiye’de özel okulların gelişimi oldukça durağandı. 1980’lerden sonra özel eğitim kurumlarının gelişimi büyük bir ivme kazandı. Öğrenci velileri sağladığı imkânlar nedeniyle özel eğitim kurumlarını tercih etmeye başladı. Özel okullar bir yandan gerek veliler gerekse girişimcilerin giderleri üstlenmesini sağlayarak ülkemizin kamu eğitimi giderine katkı sağlıyor. Bir yandan da sundukları olanaklarla eğitim kalitesini arttırma odaklı bir çalışma sergiliyorlar. Bu durum tüm eğitim kurumları arasında, her birinin kaliteyi yükseltmesine yol açan bir rekabet ortamı oluşturuyor. Yenilikçi ve modern eğitim kurumları Türkiye ideallerine ulaşmada şüphesiz büyük rol oynuyorlar. Doğa Koleji olarak, öğrencilerimize sunduğumuz çağdaş eğitim sisteminin ve özgür ortamın geleceğin çağdaş bireylerinin yetişmesine büyük bir katkı sağladığını düşünüyoruz. Biz Atatürk’ün bizlere sunduğu çağdaş eğitim sistemini hep bir adım ileriye taşıma felsefesini benimsedik. Ayrıca öğrencilerimizi gelecekteki hayatlarına hazırlama konusuna oldukça önem veriyoruz. Onların Cumhuriyet değerlerine bağlı, başarılı, özgürlükçü ve çağdaş birer birey olması bizim için büyük önem taşıyor. Bu sebeple de onlara gelecekte başarılı ve aydın birer birey olabilmeleri için en verimli eğitim modelini sunmaya çalışıyoruz.

Doğa Koleji yurt içinde verdiği yenilikçi eğitimle gerek okul hayatında gerekse sosyal alanlarda başarılı öğrencilerin yetişmesini hedefliyor. Bu yıl yine TEOG’da birinci sırada yer almamız bunun göstergelerinden biri. Bunun yanı sıra sporda ve sanatta gösterdiğimiz başarılar da var. Bunlar gerek ulusal gerekse uluslararası anlamda önemli başarılar. Doğa Koleji öğrencileri ortaokuldan itibaren Yurtdışı Eğitim Programlarına katılarak farklı ülkelerdeki sanat, spor ve akademik ortamlarda yer alıyor. Dünyada eğitim birliğini sağlamak üzere kurulmuş Doğa IB High School ile öğrencilerin uluslararası alanda geçerli bir diplomaya sahip oluyorlar. Bu da onların gelecekteki gerek eğitim gerekse iş hayatlarında yurt dışında bir kariyer planı oluşturmalarına katkı sağlıyor. Farklı dönemlerde yabancı okullarla yapılan çalışmalar ile yurt dışındaki eğitim hayatını yakından tanıyabiliyor, Doğa Koleji’nin eğitim modelinin de tanınmasını sağlıyorlar.

CUMHURİYET, TÜRK MİLLETİ’NE VERİLMİŞ EN DEĞERLİ ARMAĞANDIR

Cumhuriyet ve Atatürk denilince sizde oluşturduğu duygular nelerdir? Cumhuriyet’in kuruluşuyla birlikte eğitimde gerçekleştirilen devrimleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Atatürk’ün 29 Ekim 1923’te ilan ettiği Cumhuriyet, Türk Milleti’ne verilmiş en değerli armağandır. Şüphesiz ki özgürlüğümüzü, eşitliğimizi, tüm haklarımızı bu armağan sayesinde kazandık. Tarihimizin en büyük değişim ve çağdaşlaşma hareketi olan Cumhuriyet’in ilanı, demokratik anlamda da attığımız en büyük adımdır. Bu büyük adımın hem devamı hem de birer parçası olan yenilikler Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş kimliğine kavuşmasını sağlamıştır. Eğitim alanında yapılanların bu noktada diğer inkılâplardan biraz ayrı tutmak gerekir. Atatürk bu değişimlerin her zaman dinamik bir yapıda olması gerektiğini, ancak bu sayede Türkiye Cumhuriyeti’nin yerinde saymayacağını, aksine gelişeceğini vurgulamıştır. Bu devinimi sağlayacak olanlarsa şüphesiz bugünün gençleri, yarının aydın bireyleri öğrencilerimizdir. Her zaman yeniliklerden haberdar olan, demokrasiye güvenen ve ona uygun hareket eden, haklarının bilincinde olan bireyler daima ülkemizi bir adım ileriye taşıma gayretinde olacaklar.

Atatürk eğitime çok önem veren ve bu önemi sürekli vurgulayan bir insandı. Türkçe dilinde eğitim verilmeye başlanan Türkiye Cumhuriyeti eğitim kurumları her zaman için Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı kalan, yenilikçi ve çağdaş kurumlara dönüştüler. Biz de Doğa Koleji olarak eğitim anlayışımızın temeline bu ilke ve inkılâpları yerleştirdik. Öğrencilerimize demokrasi kültürüne ve özgürlüğe dayalı bir eğitim sistemi sunuyoruz ve bunun önemine inanıyoruz. Yenilikçi ve teknolojiyle iç içe geçmiş olan çağdaş eğitim sistemimizin geleceğin aydınlık bireylerinin yetişmesindeki rolünün oldukça büyük olduğunu düşünüyoruz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.