banner

Bu bölümlerden mezun olanlara 100 bin lira hibe




Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üniversitelerin temel eğitim bölümlerinden mezun olanlara 100 bin lira hibe desteği verileceğini duyurdu

Üniversitelerin temel eğitim bölümlerini seçen öğrencilere 2 bin liraya kadar burs desteği vereceğini açıklayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,  bu üniversitelerden mezun genç girişimcilere,  teknolojik ürün fikirlerini gerçekleştirmeleri ve pazara sunmalarını sağlamak amacıyla 100 bin lira hibe desteği verecek.

Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayata geçirdikleri "Teknogirişim Sermaye Desteği Programı"nın ülkenin ekonomik geleceğini gençlere emanet etme projesinin adı olduğunu belirtti.

Bunun aynı zamanda genç girişimcilerin teknolojik ürün fikirlerini gerçekleştirmeleri ve pazara sunmalarını sağlamak üzere "cansuyu" niteliğinde olduğunu anlatan Işık, söz konusu programla gençlere karşılıksız ve teminatsız olarak destek verdiklerini söyledi.

Bakan Işık, bu destek programından üniversitelerin sosyal bilimler hariç teknik bölümlerin son sınıfında okuyan, master, doktora yapan veya  mezuniyetleri üzerinden 5 yıl geçmemiş gençlerin yararlanabileceğini anlattı.

Katılımcıların Bakanlığın Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünün internet sitesinden online olarak  proje fikirlerini göndermelerinin yeterli olduğunu dile getiren Işık, iş fikirlerinin, bakanlığa sunulmuş projeler alanlarında uzman öğretim üyelerinden oluşan panellerde değerlendirildiğini, proje sahiplerine bu panellerde sunuş yaparak interaktif bir değerlendirme ortamı sunulduğunu kaydetti.

Teknogirişim Sermaye Desteği Programı kapsamında projesi kabul edilen her gence 100 bin lira hibe verdiklerini vurgulayan Işık, proje başarılı olsa da olmasa da bu parayı geri istemediklerini anlattı.

"Programa yaklaşık bin 700 müracaat olmuştu"

Amaçlarının gençlerin teknoloji üretmesinde onlara yardımcı olmak, cesaretlendirmek ve özgüven kazandırmak olduğuna dikkati çeken Işık,  söz konusu destek programıyla ilgili 2008 yılından bu yana 1034 gence sermaye desteği verdiklerini kaydetti.

Bakan Işık, 2014 yılı çalışmalarını tamamladıklarını ifade ederek, "Programa yaklaşık bin 700 müracaat olmuştu, bunlardan 284 gencimize Teknogirişim Sermaye Desteği olarak 100'er bin lira vereceğiz. Bunu bugün itibariyle internet sitemizde yayınlamaya başlıyoruz. Gençlerimiz kendi isimlerini TC kimlik numaralarıyla girecekler ve görecekler" diye konuştu.

"İşini geliştirmek isteyene 550 bin liraya kadar destek"

Desteklenen 284 gencin 15 gün içerisinde şirket kurmasını istediklerine dikkati çeken Işık, şunları kaydetti:

"Şirket kurduktan sonra bize müracaatlarını yapacaklar. Bu şirket kurulduktan sonra biz onlara avans olarak 50 bin lira nakit vereceğiz. 6 aylık bir izleme sürecinden sonra proje başarılı yürürse, ikinci 50 bin liralık dilimi de altıncı ayın sonunda vereceğiz ve bir yıl içinde gençlerimize 100 bin lira destek sağlayacağız. Yalnız bu, burada da kalmayacak. Bundan sonra işini daha da geliştirmek, büyütmek isteyen gençlerimizi de TÜBİTAK'ın 1512 kodlu Girişim Sermaye Programı'na alacağız. Orada da 550 bin liraya kadar yüzde 75'i hibe olmak kaydıyla destek vereceğiz. Arzu ediyoruz ki burada fikirden pazara kadar gençlerimizi hiçbir aşamada yalnız bırakmayalım."

Işık, fikrin ürüne dönüşmesi sürecinde de teknolojik ürün desteği verdiklerine işaret ederek, "Orada da KOBİ'lere 10 milyon liraya kadar hibe desteğimiz var. Arzu ediyoruz ki 'benim uygulanabilir bir fikrim var, teknoloji geliştireceğim ve bunu ülkemizin katkısına sunacağım' diyen her bir gencimizi fikir aşamasından satış aşamasına kadar her aşamada destekleyelim, şirketlerinin kurumsallaşmasını ve onların ülkeye hizmet eder noktaya gelmesini sağlayalım. Burada hiçbir girişimcimiz kendini yalnız hissetmesin" ifadesini kullandı.

Her yıl teknogirişim desteği alan gençlerden 10'unu Amerika'daki Silikon Vadisi'ne gönderdiklerini belirten Işık, girişimcilerin projelerini burada uluslararası yatırımcılara tanıttıklarını ve orada ortak yatırımcı bulmaya çalıştığını dile getirdi.

En fazla başvuru ODTÜ'den

Işık, desteklenen projelerin 108'ini elektronik, bilişim teknolojileri ve telekomünikasyon alanındakilerin oluşturduğunu anlatarak, endüstriyel üretim, malzeme ve taşıma teknolojileri alanında 54, enerji ve biyolojik bilimler alanlarında 30'ar projenin destek almaya hak kazandığını belirtti.

En az desteğin 2 projeyle sosyal ve ekonomik konular alanında verildiğini dile getiren Işık, programa en fazla başvurunun 159 adetle Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden yapıldığını, 73 farklı üniversite ile 31 farklı şehirden iş fikrinin desteklendiğini kaydetti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.