banner

Üniversitelerde Türkiye Bursları Koordinasyon Ofisi kurulacak




 

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında, üniversitelerde uluslararası öğrencilere yönelik "Türkiye Bursları Koordinasyon Ofisi" kurulmasına ilişkin anlaşma imzalandı.

YTB binasında düzenlenen törende anlaşmaya, YTB Başkanı Kudret Bülbül ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya imza attı.

İmzalanan protokol kapsamında kurulacak Türkiye Bursları Koordinasyon Ofisi, Türkiye’de eğitim gören uluslararası öğrencilerin bulundukları şehirlerdeki iş, sanat, akademi ve sosyal çevreleri ile iletişiminin güçlendirilmesi, YTB ve ilgili kurumların uluslararası öğrencilerle doğrudan temasının sağlanabilmesi ve uluslararası öğrencilerin ihtiyaçlarının daha kolay karşılanabilmesini hedefliyor.

YTB Başkanı Bülbül imza töreninde yaptığı konuşmada, kuruma bağlı ofislerin yaklaşık 13 bin öğrenciye hizmet vereceğini belirtti. Bülbül, "Ancak biz bunu sadece 13 bin öğrenciye hizmet veren bir ofis olarak düşünmüyoruz. 54 bin uluslararası öğrenci var. Dolayısıyla sadece bizim fonladığımız değil bizim fonlamadığımız öğrencilerin bir sığınağı, onların bir çözüm merkezi olsun istiyoruz" diye konuştu.

Kurulacak ofislerin YTB ve uluslararası öğrencilerin üniversitelerle olan ilişkilerine ciddi katkı sağlayacağını ifade eden Bülbül, şunları kaydetti:

"Söz konusu ofisler, öğrencilerle ilgili üniversitelerdeki akademisyenlerin daha yakın ilişki içinde olmalarını sağlayacak. Keza ilgili şehirdeki meslek odalarıyla oradaki öğrencilerimizin yakın ilişkiler kurmasını sağlayacak. Örneğin, mimarlık alanında okuyan bir öğrencimiz ise istiyoruz ki mimarlar odası ile yakın bir ilişkisi olsun. Dolayısıyla bu ilişki, sadece üniversitede ders alınarak, Türkiye'den mezun olunan bir ilişki ile sınırlı kalsın istemiyoruz."

Bülbül, iş dünyasının yabancı öğrenciler ile daha Türkiye'deyken irtibata geçmesinin önemine değinerek, Türkiye Bursları Koordinasyon Ofisleri ile bu tür beklentileri de karşılayacak bir mekanizma kurmuş olacaklarını söyledi.

"Uluslararasılaşma stratejik hedeflerden biri"

YÖK Başkanı Çetinsaya da Türkiye'nin gelecek 10 yılındaki en önemli stratejik hedeflerinden birini "uluslararasılaşma" olarak tanımladıklarını, bu manada YTB'nin en önemli paydaşlarından biri olduğunu ifade etti.

Türkiye'de bulunan 54 bin uluslararası öğrencinin yüzde 25'inin YTB'nin verdiği burslarla okuduğuna işaret eden Çetinsaya, "Bundan sonra da yapacağımız işbirlikleriyle bu uluslararasılaşma sürecini artırmak için çabalarımıza devam edeceğiz" dedi.

Çetinsaya, "Study in Turkey" isimli bir marka oluşturduklarının altını çizerek, hep beraber, elbirliğiyle bunu Türkiye'nin parlayan yüzü haline getireceklerini söyledi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.