banner

Dershanelerle ilgili karar hiç kimseye zarar vermeyecek




Başbakan Yardımcısı Arınç, ''Bakanlar Kurulu toplantısında dershaneler konusu enine boyuna tartışılmıştır. Alacağımız karar hiç kimseye zarar vermeyecek" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, THY'nin tarifeli uçağıyla ABD'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin, "Bugün Fethullah Gülen'in dershaneler ve özel okulları, devlete devredilebileceklerine ilişkin bir mesaj gazetelerde yer aldı. Bununla ilgili görüşleriniz nedir? ABD seyahatinizde Fethullah Gülen ile herhangi bir görüşme öngörüyor musunuz?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"New York'a gitmişken çok yakın bir yerde bulunan Muhterem Hocamızı ziyaret etmem düşünülebilirdi. Bunu gönülden arzu ederim. Çünkü kendisini sevdiğimizi, saydığımızı, yıllar öncesinden tanıştığımızı her zaman ifade etmiştim ama bu kez maalesef görüşmeyeceğim. Çünkü Türkiye'de yaşanan son olaylarda veya siyasi boyutuyla bu ziyaretimin eleştirileceğini düşünüyorum. Ne Muhterem Hocamızı rahatsız etmek gibi bir niyetim var ne de hükümetimizin üzerinde böyle bir görüşmenin farklı yorumlanmasından dolayı bir yıpranmaya doğrusu müstehak olmadığımızı düşünüyorum. Buradan ifade etmiş olayım ki gönlümden çok arzu etmeme rağmen maalesef sayın Muhterem Hocamızla bu ziyaretim sırasında bir görüşmemiz olmayacak."

Dershaneler tartışmasına ilişkin ise Arınç, daha önce Bakanlar Kurulu toplantısından sonra geniş bir açıklama yaptığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Bahsettiğiniz gelişmeleri ben de basından takip ediyorum. Bildiğim kadarıyla olay şudur: Dershaneler dendiği zaman Türkiye'de şu kadar bin dershane, şu kadar bin öğrenci, şu kadar bin öğretmen varsa, bunların hepsinin sizin cemaat dediğiniz benim daha çok Hizmet Hareketi olarak yorumladığım gruba ait olduğunu düşünmeyin. Dershaneler, ticari amaçlarla kurulan özel teşebbüslerdir. Öğrencilerden para alırlar, öğretmenlerine para öderler, kira öderler. Bu, dershanelerde verdikleri kursların karşılığı, maddi olarak düşünülmelidir ama Hizmet Hareketi bunu yaparken daha fedakar davranmış olabilir. Siz bütün bu dershaneleri Hizmet Hareketi'ne mensup kurumlar olarak nitelendirirseniz, o Hizmet Hareketi'ne karşı büyük bir yanlışlık olacağı gibi, farklı amaçlarla, daha doğrusu ticari amaçlarla dershanecilik yapan ve hiç de böyle düşünceyi taşımayan diğerlerine haksızlık yapmış olursunuz."

Bu soruna rasyonel bakmak zorunda olduklarını bildiren Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hiçbir kurumun, hiçbir kurumun taşıdığı amacı ve diğerlerini-diğerlerini dikkate almak bir tarafa- bunların Türkiye'de yasal kuruluşlar olduğunu, okullarda verilen derslerin yanında, takviye amacıyla, onları üniversiteye, hatta belli okulları kazanmaya yönelik bir katkı olduğunu düşünmemiz lazım. Eğer Hizmet Hareketi'ne bağlı olduğunu iddia eden kurumlarla ilgili söylüyorsanız, Muhterem Hocaefendi'nin daha önce de biliyorum ki hükümetimize karşı herhangi bir yanlış ve farklı düşüncesi yoktur. Hükümetimizi, Başbakanımızı her zaman çok sevdiğini, Türkiye'ye çok yararlı hizmet yaptığını ve eğer dershaneler konusunda farklı düşünüyor ve bunların kapatılması gerektiğine inanıyorsa hükümetin, dershanelerin, kursların, okuma salonlarının, etüd merkezlerinin eğitimimiz açısından, öğrencilerimiz açısından faydalı olduğunu, kapatılmaması gerektiğini Muhterem Hocaefendi söylüyor. Bu çok doğru bir gerekçe olabilir. Bunun karşılığında diyor ki 'Kapatmayın ama eğer isterseniz, bütün bu dershaneleri, okuma salonlarını siz kullanın, yine de öğrencilerimize faydalı olsun.' Bu bir fedakarlıktır. Bu düşüncenin sahibini takdir etmek gerekir."

Diğer dershane sahiplerinin böyle düşünmeyebileceğini kaydeden Arınç, "Bizim hükümet olarak yapacağımız şey, rasyonel düşünmektir. Rasyonel düşünürken, bu dershanelere olan ihtiyacın, bu dershanelerde aldıkları takviye kurslarla veya eğitimle yarışta başarılı olmak isteyen öğrencilerimizin, o dershanelerde fedakarca eğitim hizmetine katkıda bulunan öğretmenlerin de geleceğini düşünmek zorundayız. Bunu düşündüğümüz içindir ki geçtiğimiz Bakanlar Kurulu toplantısında mesele enine boyuna tartışılmıştır. Alacağımız karar hiçkimseye zarar vermeyecektir" dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.