banner

İşte SBS sonuçlarının iptaline yol açan süreç




Danıştay'ın 8 Haziran 2013'te yapılan Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) sonuçlarına iptal kararı vermesi süreci 12 Temmuz'da 718 adayın sonuçlarının yanlış hesaplanmasıyla başladı ve ardından şu süreç yaşandı İşte o gelişmeler...

Eğitimtercihi-16 Temmuz 2013’te CHP İstanbul Milletvekili Ayaydın, 8 Haziran 2013'teki SBS'nin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştı. Dava dilekçesinde, 12 Temmuz 2013'te açıklanan sınav sonuçlarına göre, Almanca ve Fransızca testlerinin, İngilizce testi cevap anahtarı kullanılarak, hatalı bir şekilde değerlendirildiğinin ortaya çıktığı kaydedilmiş, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğince yapılan basın açıklamasında da hatalı değerlendirme yapıldığının kabul edildiği savunulan dilekçede, MEB'in, hatalı değerlendirilen Almanca ve Fransızca sınavına giren 718 adayın sınav kağıtlarını yeniden değerlendirmesine rağmen, kalan bir milyondan fazla adayın puanında ve başarı sırasında herhangi bir değişiklik yapmadığı iddia edilmişti.

Sadece hatalı değerlendirilen 718 adayın sınav kağıtlarının değil, sınava giren tüm adayların sınav sonuçlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiği ifade edilen dilekçede, sınav sonuçlarının, sınava giren bütün öğrencilerin performansı dikkate alınarak tespit edildiği hatırlatıldı.

Adayların ortalama ve standart sapmalarının, yeni duruma göre hesaplanmamasının, öğrencilerin başarı sıralamasında hata oluşturduğu savunulan dilekçede, SBS'nin iptali ve tercihlerle ilgili süreçte yürütmenin durdurulması istenmişti.

MEB hatayı kabul etmişti

12 Temmuz 2013 tarihinde açıklanan Seviye Belirleme Sınavı sonuçları ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı da sonuçların açıklandığı o akşam Almanca ve Fransızca testlerini yanıtlayan 718 adayın puanlarının hesaplanmasında, farklı bir cevap anahtarı ile değerlendirmekten kaynaklanan yanlışlık yapıldığını kabul etmiş ve yanlışlığın düzeltildiğini belirtmişti.

İşte MEB’in o açıklaması;

"12 Temmuz 2013 tarihinde açıklanan Seviye Belirleme Sınavı sonuçları ile ilgili olarak yapılan inceleme neticesinde sınavda Almanca ve Fransızca testlerini yanıtlayan 718 adayın puanlarının hesaplanmasında, farklı bir cevap anahtarı ile değerlendirmekten kaynaklanan yanlışlık olduğu görülmüştür.

12 Temmuz gecesi saat 00.00 itibariyle ilan edilen sonuçlardaki yanlışlık fark edilir edilmez sınav sonuçlarında hata olan bu öğrencilerimizin sınav kâğıtları doğru cevap anahtarı ile birkaç saat içinde yeniden değerlendirilerek hesaplanmıştır. Yeniden hesaplanan bu sonuçlar 12 Temmuz 2013 günü saat 17.00 itibariyle yayınlanmıştır. Bu vesile ile herhangi bir adayın mağduriyet yaşamaması için gerekli bütün tedbirler alınmıştır. Yeni sonuçlar neticesinde hiçbir öğrencimizin herhangi bir mağduriyeti söz konusu değildir.

Yapılan bu yanlışlık nedeniyle bütün öğrenci, veli ve ilgili herkesten Bakanlık olarak özür dileriz.

Konu ile ilgili olarak her ne gerekçeyle olursa olsun ihmali ya da kusuru bulunan bütün yetkililer hakkında gerekli inceleme ve araştırma başlatılmıştır."   

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.