banner

Askeri lise sınavı (ALS 2014) başvuru kılavuzu ve başvuru şartları




Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı (2014 ALS) başvuru kılavuzu ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlandı. 2014 ALS başvuruları pazartesi günü başlıyor. 20 Nisan 2014’te yapılacak sınav için son başvuru tarihi 7 Mart’ta sona erecek.

Eğitimtercihi- Askeri lise sınavlarına başvuru tarihleri ve 2014 ALS sınav tarihi, Askeri lise sınavlarına kimler başvuru yapabilir? Askeri lise sınavlarına mezuniyet notu barajı kaç olmalıdır? 2014 ALS başvuru ücreti ne kadar ve hangi bankalara yatırılacak? Askerî Liseler İle Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı (ALS 2014) kapsamı sınav süresi ile ilgili bilgiler ve merak edilenler...

Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı (2014 ALS) başvuruları 10 Şubat- 7 Mart tarihleri arasında ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlanan 2014 ALS başvuru kılavuzuna göre yapılacak.

2014 ALS başvuru kılavuzu için Tıklayın

2014 ALS başvuru formu için Tıklayın

2014 ALS başvuru merkezleri için Tıklayın

ÖSYM, ALS 2014 başvuru ücretini 45 TL olarak belirledi. 20 Nisan 2014’te saat 9:30’da başlayacak ALS için adaylar başvurularını belirtilen kılavuza göre 7 Mart’a kadar başvuru merkezleri ya da internet aracılığıyla yapabilecek.

2014 ALS yazılı sınavı kaç dakika sürecek?

ÖSYM, ALS’in Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından 20 Nisan 2014 Pazar günü yapılacağını, sınavın saat 9.30'da başlayacağını ve 2 saat (120 dakika) süreceğini bildirdi. Açıklamada, adaylara yazılı sınavda ortaokul düzeyinde, çoktan seçmeli bir test uygulanacağı belirtildi.

ALS 2014’te merak edilenler

Askeri liselerde eğitim süresi kaç yıl?

Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okullarında (Askeri liselerde) 4 yıl eğitim verilmektedir

2014 ALS’e kimler başvuru yapabilir?

ÖSYM, Askeri lise sınavlarına (ALS) başvurularda hâlen Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokulların, 8. sınıfında okuyor olmak ve 2014 yılı Haziran döneminde doğrudan mezun olabilecek durumda olan adayların başvuru yapabileceğini duyurdu. Başvuru kılavuzunda, lise sınıflarında (hazırlık dâhil) öğrenim görenlerin Askeri lise sınavlarına (ALS) başvuru yapamayacağı, başvuru yapan adayların başvurularının geçersiz sayılacağı ifade edildi.

ALS için okul bitirme derecesi (diploma notu) barajı en az kaç olmalıdır?

Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulları için yapılan ALS'e (Askeri lise sınavı) başvuru yapan öğrencilerin okul bitirme derecesinin (son beş yılın ortalaması) Askerî liseler için en az 75,00, Bando Astsubay Hazırlama Okulu için en az 65,00 olması şartı aranmaktadır.

Yurtdışından ALS’e başvuru yapacak adaylarda aranan şartlar

Askeri liselere başvuruda, ALS başvuru kılavuzunda, yurt dışındaki okul mezunları için (Bu durumdaki adayların da 2014 yılı Haziran döneminde doğrudan mezun olmaları gerekmektedir.) bu okulların bir mesleğe yönelik olmadığını ve ortaokullarıyla denkliğini belirten, Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış belgeye sahip olmak (Bu belge yazılı sınav sonucunda ilgili Kuvvet Komutanlıkları tarafından 2. aşamaya çağrılan adaylar gelirken getirilecektir.) denilmektedir.

ALS başvurularında aranan genel şartlar;

ALS 2014 başvuru kılavuzuna göre, Askeri lise sınavlarına durumları aşağıdaki maddelere uyanlar başvurabilecek.

- Erkek ve Türk vatandaşı olmak,

- Evli, dul, nişanlı olmamak, bir kadınla nikâhsız, birlikte yaşamamak,

- Türk Silahlı Kuvvetleri Ortaöğretim Okulları Yönetmeliği’nin 13. maddesinde belirtilen giriş koşullarını taşımak,

- Herhangi bir nedenle askerî okullardan çıkmamış veya çıkarılmamış, sivil okullardan ise çıkarılmamış olmak,

- Yapılacak özel güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmak,

- Okul idaresine karşı öğrencinin sorumluluğunu üstüne alacak bir veli göstermek (Veli, baba, anne veya mahkemece tayin edilmiş bir şahıs olabilir.),

- T.S.K. Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nin Askerî Okullara girecek öğrenci adaylarına ilişkin aşağıda yazılan sağlık niteliklerine uygun olmak, vücut yapısı düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziksel görünüşü kusursuz olmak (göğüs kafesinde şekil bozukluğu bulunmamak, vücudunun herhangi bir yerinde dikkati çekecek ve göz estetiğini bozucu yara, yanık, kellik, frengi ve cilt hastalığından iz bulunmamak, düz taban olmamak), duymasında en ufak bir kusur bulunmamak, her ne derece olursa olsun gözlük-lens kullanmamak, gözünde şaşılık, renk körlüğü vb. hastalık bulunmamak, lazer ameliyatlısı olmamak, kalp, böbrek, karaciğer rahatsızlıkları ve tüberküloz geçirmemiş olmak, yapılacak diğer muayenelerden sağlık raporu almak,

- En fazla 16 yaşında (1998 doğumlu) olmak,

- En az 13 yaşında (2001 doğumlu) olmak,

- Türkçeyi kusursuz konuşmak (dilinde kekemelik, pelteklik, tutukluk vb. olmamak),

- Yapılacak ön sağlık muayenesinde, yaş, boy (ayakkabısız) ve kilo aşağıda belirtilen alt ve üst sınırlar içinde, boy-kilo oranı ise TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’ne uygun sınırlar içinde bulunmak,







ALS başvuru ücreti ve başvuru ücretinin bankaya yatırılması işlemleri

ALS başvuru ücreti ALS 2014 için 45 TL olarak belirlendi. Adaylar başvuru ücretlerini, belirtilen bankalara T.C. Kimlik numaraları ile ad ve soyadı bilgileriyle birlikte vererek yatırabilecek. Başvuru ve sınav ücretini yatırdıklarına dair bankalardan üzerinde ad soyad ve TC kimlik numaralarının yazılı olduğu dekontu mutlaka almaları gerekmektedir.

İnternet aracılığıyla da başvuru ücreti yatırılabilecek

Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden İnternet aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler veya ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile yatırılabilirler.

ALS sınav ücretinin yatırılacağı bankalar

Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı (2014 ALS) sınav ve başvuru ücretleri,

Ziraat Bankası’nın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı

Halkbank’ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı

Akbank’ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)

Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)

Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı

DenizBank’ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)

Tüm PTT iş yerleri (KKTC’den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa)

*Sınav ücreti ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir

ALS başvuruları nasıl yapılacak?

ALS’e başvuru yapacak adaylar sınav ve başvuru ücretini bankaya yatırdıktan sonra banka dekontu ve nüfus cüzdanı ya da geçerli bir pasaportla (Nüfus Cüzdanında T.C. Kimlik Numarası bulunmalıdır.) ve doldurulmuş ve onaylanmış Aday Başvuru Formu ile birlikte Başvuru Merkezine giderek, başvurularını İnternet aracılığıyla Başvuru Merkezi görevlisine yaptıracaklar. Başvuru Merkezine adayın kendisinin gitmesi zorunlu olduğundan başvurular ikinci bir kişi tarafından yapılamayacak. Ayrıca, adayların fotoğrafları Başvuru Merkezi görevlisi tarafından çekilerek ÖSYM’ye aktarılacak. Postayla başvuru yapılamayacak. (yurtdışında okuyanlar hariç)

Askeri lise sınavı (ALS) başvuru merkezlerini öğrenmek için Tıklayın 

ALS 2014’e yurtdışında okuyanlar nasıl başvuru yapabilecek?

Yurt dışında yaşayan adaylar (KKTC hariç); başvuru süresi içinde aşağıdaki belgeleri bir zarf içerisinde ÖSYM'ye gönderebilecek veya elden teslim ettirebilecekler. ÖSYM, başvuru kılavuzunda başvuru süresi içinde ÖSYM’ye ulaşmayan belgelerin  kesinlikle işleme alınmayacağını belirterek, süre hesabında ÖSYM Genel Evrak kaydına giriş tarihinin esas alınacağını bildirdi. Başvuru süresi içinde ÖSYM’ye ulaşmayan belgelerden ÖSYM sorumlu olmayacağı için adayların bu konuda yapılan açıklamaya dikkat etmeleri faydalarına olacaktır.

İşte yurtdışından ALS başvurusu yapacaklar için yönerge;

1) Doldurulmuş ve onaylanmış 2014-ALS Aday Başvuru Formu

2) Yurt dışında bulunma nedenlerini ve sürelerini belirten resmî bir belge

3) Adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde yüzü açık ve cepheden son üç ay içerisinde

çekilmiş bir fotoğraf (Aday Başvuru Formuna iliştirilecektir.)

4) Nüfus Cüzdanı veya pasaportun onaylı bir örneği (T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun

süresi geçerli olmalıdır.)

5) Banka dekontu

Askeri lise sınavı (ALS 2014) kapsamı sınav süresi ile ilgili bilgiler

Askeri lise sınavlarında (ALS) adaylara, ortaokul düzeyinde, sayısal, sözel ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesi amacıyla; Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri testleri uygulanacak. Kılavuza göre, testler, tek kitapçık hâlinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını cevap kâğıdına işaretleyecekler. Sınavın cevaplama süresi 120 dakika (2 saat) olarak belirlendi.

ALS yazılı sınavının kapsamı;

ALS yazılı sınavda adaylara, ortaokul düzeyinde bir test uygulanacak. İşte testin içeriği;

Türkçe okuduğunu anlama, Türkçeyi doğru kullanma (30),

Sosyal Bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünme (Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (7),

Millî Tarih (4),

Türkiye Coğrafyası (4),

Matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü (30)

ve Fen Bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünme (Fizik (9), Kimya (8) ve Biyoloji (8) ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşacak.

ALS yazılı sınavında başarılı olan adaylar ikini aşama ALS sınavına girecekler. ALS ikinci aşama sınav detayları 2014 ALS başvuru kılavuzunda açıklanmıştır. 

2014 ALS başvuru kılavuzu için Tıklayın

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.