banner

MEB, 50 bin öğretmenine yeniden kavuştu




Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 15 Haziran 2012 itibarıyla geçici görevlendirmeleri iptal etmiş;  başka kurumlarda memur olarak çalışan öğretmenlerden, ya kadrolarını çalıştığı kurumlara almalarını ya da okullara geri dönmelerini istemişti.

Bu arada öğretmen ihtiyacının giderilmesi için norm kadro yönetmenliği değiştirildi ve havuzdaki öğretmenlerin il sınırları içinde görevlendirilmesi sağlandı. MEB’in ‘eğitime dönün’ çağrısından sonra bu kapsamdaki toplam 50 bin öğretmen ders başı yaptı. Ücretli öğretmen ihtiyacı da büyük ölçüde azaldı. Sayısı 900 bini bulan öğretmenlerin yaklaşık 70 bini, kamudaki çeşitli kurumlarda geçici görevlendirmeyle memur olarak çalışıyordu. Norm kadrodan dolayı 33 bin öğretmen de havuzda bekliyordu. Bu uygulamayla MEB, 2012’de atadığı 57 bin öğretmene ilave olarak 50 bin öğretmen daha kazanmış oldu.

Zaman Gazetesi’nin haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, geçici görevdeki öğretmenlere ‘eğitime dönün’ çağrısının ardından memur olarak görev yapanların bir bölümü, öğretmenliğe göre döndü. MEB’in bir diğer önemli kararı ise norm kadroların etkin kullanılması oldu. Geçmiş yıllarda çok sayıda öğretmen havuzda bekleyip maaşlarını alırken ücretli öğretmen görevlendiriliyordu. Bu yıl da 21 yeni seçmeli ders konulmasıyla birlikte seçmeli derslerin ücretli öğretmenler tarafından verilmesi planlanıyordu. Bu durumun ücretli öğretmen sayısını artıracağı beklentisi hakimdi. Ancak MEB, yönetmenliği değiştirilerek havuzda bekleyen 33 bin öğretmenden bir bölümünü sınıflara gönderdi.

Geçmiş yıllarda örneğin Ankara’nın Çankaya ilçesinde norm kadro fazlası olan öğretmen, Keçiören’de görevlendirilemiyordu. Öğretmenler özellikle uzak ilçelere gitmiyordu. Bu yıl yönetmelik değişikliğine gidildi. ‘İl içinde norm kadro fazlası öğretmen varsa ücretli öğretmen görevlendirilemez’ hükmü getirildi. Böylece bir ilde aynı branştan norm kadro fazlası öğretmen var iken ücretli öğretmen çalıştırılamayacağı karara bağlandı. Bu düzenleme, il milli eğitim müdürlerine havuzda bekleyen öğretmenleri, ihtiyaç olan ilçelere dağıtma imkanı verdi. Böylece ücretli öğretmen sayısında büyük düşüş görüldü. Geçen yıl 54 bin olan ücretli öğretmen sayısı bu sene 12 bine indi.   Bu iki tedbir sayesinde diğer kurumlarda memur olarak çalışanlar ile havuzda bekleyen öğretmenlerden 50 bini sınıflara dönerek dersbaşı yaptı. Böylece MEB, 2012’de 57 bin öğretmene ilave olarak 50 bin öğretmen daha kazanmış oldu. Böylece toplamda dersbaşı yapan öğretmen sayısı 107 bin oldu. Bu gelişmenin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen ihtiyacı 127 bin 242’ye düştü.

(zaman)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.