banner

Öğretmenlerin gizli mesajları çocuklara zarar veriyor?




Özgür Bolat Hürriyet Gazetesi’ndeki bugünkü köşesinde öğretmenlerin sınıfta ders anlatırken öğrencilere gizli mesajlar verdiğini ve bu mesajların öğrenciler üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunu belirtti. Bolat, öğretmenlerin genelde farkında olmadan yaptığı bu davranış ve tutumun öğrencilerin başarısızlığında önemli bir etken olduğunu ifade etti. 

Özgür Bolat’ın bugünkü yazısı;

Öğretmenler tüm iyi niyetleriyle çocuklara yardımcı olmaya çalışsa da bazen farkında olmadan verdikleri gizli mesajlar ile onları başarısızlığa itiyor. 

Nedir bu gizli mesajlar? 

GÖZLEM 

Bir matematik öğretmeninin dersini gözlemliyorum. Öğretmen çocuklara çarpım tablosunu soruyor. Arkada oturan bir çocuğu işaret ederek “4 kere 6 kaç eder?” diye soruyor.

Çocuk biraz düşünüyor. Öğretmen 1-2 saniye bekliyor, yanıt gelmeyince diğer çocuğa söz veriyor. 

Öğretmenin niyeti ne? Çocuğu zorlayarak onu utandırmamak, zamanı etkili kullanmak ve parmak kaldıran diğer çocuklara hak vermek. Ama verdiği gizli mesaj ne? 

BİLMESEN DE OLUR 

Öğretmenin verdiği ilk mesaj “Bilmesen de olur.” 

Böyle davranışlar ile öğretmen tüm sınıfa derse katılmama hakkı veriyor. Diğer çocuklar da biliyor ki eğer çalışmazlarsa ve yanıtı bilmezlerse, öğretmen iki saniye bekleyip onları yalnız bırakacak. 

Bu mesaj, çocuklara bilmeme ve çalışmama hakkı veriyor.  Aynı zamanda sorumluluk almasını engelliyor. 

DÜŞÜK BEKLENTİ

Öğretmen, bir çocuğa soru sorup yanıtı almadan, başka öğrenciye geçerse; çocuk öğretmenin kendisinden yüksek beklentisi olmadığını da anlıyor. 

Öğretmen gerçekten çocuğun bilebileceğine inansa, o zaman hemen onu terketmezdi. Hemen onu terketmek “Senden düşük beklentim var.” mesajı veriyor.

Kendisinden düşük beklentisi olan bir çocuk çalışmaz ya da yeteri kadar çalışır.

Yazının devamı için Tıklayın

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.