banner

Öğretmenler toplumda itibar gördüklerini düşünmüyor




Öğretmenler mesleğinden memnunlar fakat toplumda itibar gördüklerini düşünmüyorlar

Merkezi Paris’te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan 2013 Öğretim ve Öğrenim Araştırması’na (TALIS) göre, öğretmenler mesleklerini sevmelerine karşın, yeteri kadar destek ve itibar gördüklerini düşünmüyor.

OECD’nin 34 ülkeden, 107 bin öğretmen üzerinde gerçekleştirdiği ve Türkiye'nin yer almadığı araştırmaya göre, öğretmenlerin çoğunluğu mesleklerini sevmelerine karşın yeterince destek ve itibar görmediklerini söylüyor.

OECD raporu, 10 öğretmenden 9'unun mesleki tatmin sağladığını ve 8’inin ise tekrar seçme imkanı olsa yine öğretmenliği tercih edeceğini ortaya koydu. Ancak öğretmenlerin sadece üçte biri kadarı öğretmenliğin toplumda saygı gören bir meslek olduğu kanaatini taşıyor.

Mesleğin saygı gördüğünü düşünen öğretmenler genelde Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) raporunda iyi göstergelere sahip ülkelerden çıkıyor. Singapur ve Güney Kore’de 3 öğretmenden 2’si toplumda mesleğine değer verildiğini düşünüyor. Hırvatistan ve Slovakya’da ise 10 öğretmenden ancak 1’i mesleğinin toplumda saygınlık taşıdığını hissediyor.

Araştırma sonuçlarına göre, çok sayıda öğretmen ekip çalışmasından ziyade etrafından soyutlanarak çalışmayı tercih ediyor. Öğretmenlerin yarısından fazlası meslektaşlarıyla nadiren çalışıyor ya da hiçbir şekilde ekiple çalışmıyor. Araştırmaya katılanların üçte biri ise meslektaşlarını çalışırken gözlemliyor.

Öğretmenlerin yüzde 46’ya yakını çalıştıkları kurumun yöneticilerinden herhangi bir geri dönüşüm almadığını belirtiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 31’i ise performansı düşük bir öğretmenin işten çıkarılacağını öngörüyor.

Öğretmenlik giderek kadın mesleği oluyor

Öğretmenlerin yüzde 68’ini kadınlar oluştururken, eğitim kurumlarının yüzde 51’inde erkek yönetici bulunuyor. Öğretmenler 34 ülke genelinde 43 yaş ortalamasına sahip. Ortalama meslek tecrübesi ise 16 yıla karşılık geliyor.

Çalışma saatlerinde ise ülkeler arasında önemli farklar bulunuyor. Araştırma yapılan ülkelerdeki öğretmenler haftada ortalama 38 saat çalışıyor. Şili ve İtalya’da öğretmenler haftada 29 saat çalışırken, Japonya’da 54 saat hizmet veriyor. Öğretmenler mesai saatlerinin çoğunu öğretim faaliyetine ayırıyor. Öğretmenler haftada ortalama 19 saat öğretim faaliyetiyle meşgul oluyor. Norveç’te bir öğretmen haftalık ortalama 15 saat öğretim yaparken, ABD’deki öğretmenler 27 saati bu faaliyetle geçiriyor. Çalışma saatlerinin yüksek olduğu Japonya’da ise öğretmenler sadece 18 saatini öğretim faaliyetine ayırıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.