banner

TÜBİTAK’tan Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı




TÜBİTAK Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı başvuru şartları ve başvuru tarihleri

TÜBİTAK tarafından yürütülen "2232 Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı" kapsamında 2013 yılında 172 araştırmacı geri dönüş için başvuru yaptı. Bir önceki yıla göre başvuruların 5 kat arttığı programda, 83 araştırmacının geri dönüşü sağlandı, 42 başvurunun değerlendirmesi ise devam ediyor

AA muhabirinin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) internet sitesinden aldığı bilgiye göre, Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca (BİDEB) yurt dışındaki başarılı Türk araştırmacıların Türkiye’ye dönmelerini teşvik etmek ve çalışmalarını yurt içinde sürdürebilmeleri için destek vermek amacıyla yürütülen "2232 Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı" kapsamında 2013 yılında 172 araştırmacı geri dönüş için başvuru yaptı.

Bir önceki yıla göre başvuruların 5 kat arttığı programda, 83 araştırmacının desteklenerek geri dönüşü sağlandı, 42 başvurunun değerlendirmesi ise devam ediyor.

Yurt dışındaki Türk bilim insanlarının, araştırmacıların ülkemizde bilim ve teknoloji alanında yapılan çalışmalara katkılarını desteklemek, tersine beyin göçünü sağlayarak ülkemizin nitelikli Ar-Ge personeli sayısını artırmak amacıyla 2014 yılından itibaren de bir takım yenilikler getirildi.

2014 Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı kapsamında, hak kazandırma sistemi getirilerek, programa başvuru yapabilmek için Türkiye’de Ar-Ge faaliyeti yürüten kurum ya da kuruluşlardan kabul alma şartı kaldırıldı. Başvurusu desteklenen adaylar 12 ay içerisinde Türkiye’de üniversiteler, araştırma Enstitüleri veya Ar-Ge faaliyeti yürüten özel sektör kuruluşlarının herhangi birinden kabul mektubu alarak burslarını başlatabilecekler

Bu kapsamda yurt dışında ikamet süresi şartı da değiştirildi. Programa başvuru yapabilmek için başvuru döneminin ilk günü itibariyle son 36 ay içinde en az 30 ay yurt dışında ikamet edenler programa başvuru yapabilecekler. Bu sürede, askerlik gibi Türkiye’de zorunlu geçirilen uzun süreler ile bilimsel etkinliklere katılım, tatil için geçirilen kısa süreli ikametler dikkate alınmayacak. 

Program kapsamında sunulan araştırma destek miktarı da artırıldı. Araştırmalarını üniversite veya kamu Ar-Ge birimlerinde yürütecek araştırmacılara 30 bin liraya kadar araştırma desteği verilecek.

Bilim ve teknoloji alanındaki katkılarını artırmak adına, program kapsamında desteklenen araştırmacıların TÜBİTAK’ın diğer destek programlarına başvuru yapabilmesine de imkan tanındı.

Burs için kimler başvurabilir ?

Yurda Dönüş Araştırma Burs Programına doktora dereceli yurt dışı Ar-Ge çalışma deneyimine sahip Türk araştırmacıların yanı sıra lisans mezunu en az 6 yıl yurt dışı Ar-ge çalışma deneyimine sahip Türk araştırmacılar ile yüksek lisans mezunu en az 4 yıl yurt dışı Ar-Ge çalışma deneyimine sahip Türk araştırmacılar başvuru yapabiliyor.

Programa her ay online başvuru yapılabiliyor. Programla ilgili http://tubitak.gov.tr/bideb/2232 adresinden ayrıntılı bilgiye ulaşılabiliyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.