banner

Lisans 300, lisansüstü öğrenciler 600 TL burs alacak




Yurt dışında öğrenim görecek resmi burslu öğrencilere ödenecek yurt içi aylık burs miktarı; lisans öğrencileri için 300 TL, lisansüstü öğrencileri için 600 TL olacak.

Lisans 300, lisansüstü öğrenciler 600 TL burs alacakÜniversitelerin öğretim elemanıyla kamu kurum ve kuruluşlarının yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı'nca belirlenen sınavla yurt dışına resmi burslu statüde öğrenime gönderilen öğrencilere ödenecek aylık burs, ödenek ve diğer zorunlu giderlere ilişkin usul ve esasları belirlendi. Bakanlık ve kurumlar hesabına resmi burslu statüde yurt dışına öğrenime gönderilen öğrencilerin yurt dışına ilk gidiş, bir öğrenim seviyesini bitirip diğer bir öğrenim seviyesine geçişte geliş-gidiş ve öğrenim sonrası Türkiye'ye dönüş ekonomi sınıfı uçak bileti ücretleri öğrencilerin bağlı bulundukları bakanlık veya kurumca karşılanacak. Hangi nedenlerle olursa olsun öğrencilikle ilişiği kesilen veya öğrenimlerini tamamlamadan yurda kesin dönüş yapacak resmi burslu öğrencilere Türkiye'ye dönebilmeleri için istemeleri halinde müşavirlik veya ataşelik onayıyla uçak bileti temin edilecek ve ücreti, müşavirlik veya ataşelik adına açılan avans veya krediden; kurum öğrencilerininki ise bağlı olduğu kurumca ödenecek. Müşavirlik veya ataşelik tarafından ödeme olanağı bulunmadığı takdirde öğrencinin bağlı olduğu bakanlık veya kurumca ödeme yapılacak. Bu miktar öğrencinin borcuna eklenecek. 

Kitap, defter, kırtasiye yardımı yapılacak

Resmi burslu öğrencilere ödenecek yurt içi aylık burs miktarı; lisans öğrencileri için 300 TL, lisansüstü öğrencileri için 600 TL olacak. Yurt dışında burslu statüde lisans öğrenimi yapmaya hak kazanmış öğrencilerden, yurt dışına gönderilinceye kadar kazanmış oldukları üniversitelere devam edenlere, bir öğretim yılını aşmamak kaydıyla, lisans seviyesinde yurt içi bursu ödenecek. Öğrenimlerini veya stajlarını bitirip yasal süre olan iki ay içerisinde yurda dönerek zorunlu hizmet karşılığı bir göreve atanmalarını isteyen resmi burslu öğrencilere, dilekçelerinin tarihi ile göreve atamalarının onay tarihine kadar olan süre içerisinde üç ayı (90 gün) geçmemek üzere, lisansüstü öğrencilerine ödenen yurt içi bursu ödenecek. Verilen yurt içi bursu ödül niteliğinde olup mecburi hizmete sayılmayacak, ancak görev talep ettikten sonra tazminata geçmesi halinde borcuna sayılacak. Haklarında tazminat kovuşturmasına geçilmiş olanlara görev isteseler de yurt içi bursu ödenmeyecek. Yurt dışına yeni gönderilen resmi burslu öğrencilerin ilk iki aylık bursu peşin olarak ödenecek. Bu iki aylık burs, öğrencilerin öğrenime başladıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren iki aylık bursunu karşılamak üzere verilecek. Bir yıl ve daha uzun süreli öğrenim gören resmi burslu öğrencilere kitap, defter, kırtasiye ve benzeri giderlerini karşılamak üzere her yıl bir aylık burs tutarı kadar ek ödenek Mart ve Eylül aylarında iki eşit taksit halinde ödenecek. Mart ek ödeneğinden yararlanabilmek için yılın ilk altı ayının Eylül ek ödeneğinden yararlanabilmek için ise yılın ikinci altı ayının en az üç ayının yurt dışında eğitimde geçirilmesi zorunlu olacak.

Yurt içinde dil öğrenimi

Yabancı dil öğrenimlerini yurt içinde yapması uygun görülenlerin yurt içi bursları, dil kursu ve diğer öğrenim giderleri, Bakanlık bütçesinin “Yurt Dışı Burslar” tertibinden ödenecek. Kurum öğrencilerininki ise, ilgili kurumlar tarafından karşılanacak. Burslu öğrencilerin yurt dışında sağlık sigortası yaptırması zorunlu olacak. Sigorta ücretleriyle sağlık sigortasının veya mahalli ödeme imkanlarının kapsamı dışında kalan sağlık giderleri öğrencilerin bağlı bulundukları kurumca ödenecek. Yurt içi öğrenimde mecburi hizmet süresi; yurt içi aylık bursu verilen ayların bire bir hesaplanmasıyla yapılacak. Yurt dışı öğrenimde mecburi hizmet süresi; yurt dışı aylık burs verilen ayların iki katı olarak hesaplanacak. Yurt dışında resmi burssuz bulunulan süreler için mecburi hizmet hesaplanmayacak. Öğrencilerin girecekleri yabancı dil seviye tespit sınavları (Test of English as a Foreign Language, International English Language Testing System gibi) ile yetenek ve mesleki yeterlik sınavlarından (Graduate Record Exam, Graduate Management Admission Test, Scholastic Aptitude Test gibi) en fazla dört adedinin bedeli ile dört üniversiteye kadar başvuru ücreti ödenecek. Öğrencilerin resmi-burssuz oldukları dönemde okul ücretleri ödenmeyecek.

(hürriyeteğitim)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.