banner

Başarılı öğrenciye akademisyen maaşı kadar burs




Geçtiğimiz hafta sona eren üniversite sınavının ardından Vakıf üniversiteleri, başarılı öğrencileri kapma yarışına başladı. Verilen burslar 2 bin 500 liraya kadar çıkarken, burslara ek ayrıca yabancı dil eğitimi, konaklama gibi çeşitli fırsatlar sunuluyor.

Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) sona ermesinin ardından tercih dönemi başlıyor. Üniversite adaylarını sınav kadar olmasa da zorlu bir tercih dönemi bekliyor. Devlet ve özel olmak üzere sayıları 170’e varan üniversiteler arasından adaylar bir seçim yapmak zorunda. Vakıf üniversiteleri de öğrencileri çekmek için şimdiden büyük bir yarış içine girdi.

Geçen hafta sonu başlayan ve dün sona eren Lisans Yerleştirme Sınavı'yla (LYS) birlikte vakıf üniversiteleri sağladıkları burs imkanlarıyla başarılı öğrencileri kapabilmek adına adeta yarışa girdi. Üniversitelerin sunduğu burslar aylık 200 lira-2 bin 500 lira arasında değişirken, burslara ek olarak çeşitli fırsatlar da sunuluyor. Bunlar arasında ücretsiz dizüstü bilgisayarın yanı sıra kira yardımı, yurt dışında dil kursu ve staj, ücretsiz yurtlarda barınma gibi pekçok fırsat sunuluyor. Yarışın içinde sadece vakıf üniversiteleri değil, devlet üniversiteleri de bulunuyor. Türkiye'nin en prestijli devlet üniversiteleri arasında yer alan Boğaziçi, ODTÜ ve İTÜ de öğrencileri kendilerine çekmek için cazip fırsatlar sunuyor.

Kitap, yurt, ulaşım da ücretsiz

Fatih: 2013 YGS-LYS' deki sıralamada ilk 100'e girip Fatih Üniversitesi'ni tercih edenlere 1.000, ilk 500'e girenlere 750, ilk 1.000'e girenlere 500, ilk 5 bine girenlere ise 250 lira aylık özel burs veriliyor. Özel bursun devamı için not ortalaması şartı aranırken, üniversite bünyesinde bölüm değiştiren öğrenciler burs haklarını kaybediyor.

Koç: Koç Üniversitesi'nde pek çok burs bulunuyor. Tam burslu olarak en üst sıralamalarda yerleştirilecek 30 öğrenciye verilen Semahat-Nusret Arsel ve Suna-İnan Kıraç Üstün Başarı Bursu'nda öğrencilere 10 ay süreyle ayda 600 lira burs desteği sağlanıyor. Burs, tek seferlik 2 bin liralık giriş başarı ödülünü de kapsıyor. Özel Başarı Bursu kazanan öğrencilere ise 10 ay boyunca 530 lira ödeme yapılıyor.

Sabancı: Sabancı bünyesinde tam bursluluk statüsünde 3 farklı burs bulunuyor. Sabancı Üniversitesi'nde giriş sıralamasına göre ilk 9'da olan öğrencilere verilen ‘Üstün Başarı Sakıp Sabancı Bursu'nda 2 kişilik odada yurt ücretinden muafiyet, her yıl 9 ay boyunca ayda 500 lira nakit ödeme bulunuyor.

İstanbul Aydın: Lisans programlarından birini ilk üç sırada tercih eden ilk 250 içerisindeki adaylara yurt dışında ücretsiz yüksek lisans ve doktora eğitiminin yanı sıra aylık 500 lira, 251 ile 500 arasındaki adaylara yurt dışında ücretsiz doktora eğitimi ve aylık 500 lira, 501 ile 1.000 arasındaki adaylara ise yurt dışında ücretsiz yüksek lisans eğitimine ek olarak 500 lira burs desteği sunuyor.

Bilkent: 8 ay boyunca aylık 520 lira katkı bursunun yanı sıra iki kişilik ranzalı odalarda ücretsiz yurt olanağı bulunuyor. Yurtta kalmayı tercih etmeyen Kapsamlı Burslu öğrencilerinin aylık katkı bursu ise 675 liraya yükseltiliyor.

Bahçeşehir: LYS puan türünde ilk 100'e girenler yemek ve kitap bursu ile aylık 1.000 lira nakit destek veya Washington DC'de veya Toronto'da hazırlık sınıfı okuma şansına sahip oluyor.

Beykent: LYS puan sıralamasında Türkiye genelinde ilk bine giren ve üniversitenin burslu ya da ücretli programlarını tercih ederek kesin kayıt yaptıran öğrencilere, her yıl 9 ay süreyle 800 TL burs veriliyor.

İzmir Ekonomi: İlgili puan türünde ek puanla derece yapanlar hariç yerleştirme puanlarına göre yapılan sıralamada Türkiye genelinde ilk 100 içinde yer alan öğrencilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ve yılda 9 ay süresince aylık 1.200 lira, ilk 200 içinde yer alan öğrencilere bir defaya mahsus olmak üzere 4 bin lira ve yılda 9 ay süresince aylık 950 lira, ilk 500 içinde yer alan öğrencilere bir defaya mahsus olmak üzere 3 bin lira ve yılda 9 ay süresince aylık 700 lira, ilk bin içinde yer alan öğrencilere bir defaya mahsus olmak üzere 2 bin 500 lira ve yılda 9 ay süresince aylık 600 lira veriliyor.

Okan: Dil puan türü dışındaki puan türlerinde, ilk 1.000'den gelenlere akademik yılda 1.000 lira aylık ve yurt, dil puan türünde ilk 100' den gelenlere 1.000 lira aylık imkanı var.

Zirve: Tüm öğrencilere eğitimleri süresince kullanmak üzere ücretsiz dizüstü bilgisayar veriliyor. Burslar aylık 200 ila 2 bin 400 lira arasında.

Kaynak: Star gazetesi

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.