banner

TEGV, Van’a sahip çıkıyor




1997’de TEGV tarafından yaptırılan ama deprem sonrasında kullanılamaz hale gelen Van Muradiye’deki eğitim birimi yeniden hizmete açıldı. Kurulduğundan beri 12 bin çocuğun eğitimine destek olan eğitim birimi, yeni binasında da yılda 800 çocuğa ulaşacak.

Muradiye Eğitim Birimi yeniden hizmete açıldı

Geçtiğimiz yıl Van’da meydana gelen büyük deprem, can ve mal kayıplarına ve unutulmayacak kötü anılara yol açtığı gibi, eğitim ve öğretim faaliyetlerine de büyük bir darbe indirdi. Yıkılan ya da kullanılamaz hale gelen birçok okul nedeniyle uzun süre eğitimlerine ara veren öğrenciler, 2012-2013 eğitim yılının başlamasıyla birlikte yeniden umutla okul yollarını doldurdular. Çocukların eğitim sevdalarının belki de en önemli tetikleyicisi ise uzun yıllardır Van’da önemli işlere imza atan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) oldu. Depremden bu yana eğitim parkı, öğrenim birimi ve gezici ateşböcekleri ile 25.125 Vanlı çocuğa ulaşan TEVG’in Muradiye’deki öğrenim birimi, sarsıntıda aldığı hasarlar nedeniyle bir süredir yerleşik olarak hizmet veremiyordu. Amerika’da yaşayan Türk işadamlarının kurduğu Turkish Philanthropy Funds’un da yapımında maddi katkı sağladığı eğitim birimi, 18 Ekim 2012 tarihinde yeniden hizmete açıldı.

Kurulduğu 1997 yılından bu yana 12 bine yakın çocuğa eğitim desteği veren TEGV Muradiye Öğrenim Birimi, yeni mekanında da bilişim ve teknoloji odası, etkinlik odası ve okuma adasıyla yılda 800 çocuğa ulaşacak. TEGV Başkanı Oktay Özinci ve TEGV Genel Müdürü Berna Çağatay’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılış törenine, Muradiye Kaymakamı Erol Tanrıkulu ve TEGV destekçilerinin yanı sıra, Vanlılar da yoğun ilgi gösterdiler. 17 yıl önce, dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocuklara eğitim desteği vermek amacıyla yola çıkan TEGV’in Başkanı Oktay Özinci, özellikle Van’ın kendileri için çok büyük önem taşıdığını ifade ederek başladığı konuşmasını, eğitimin hiçbir koşulda kesintiye uğramaması gerektiğine olan inançlarıyla bölgedeki çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını söyleyerek sürdürdü. Özinci, “İlköğretim çağındaki çocukların çok yönlü eğitim desteği almaları, çağdaş eğitim olanaklarından yararlanmaları ve yaşam becerileri kazanmaları için hazırlanan eğitim programlarımız, etkinlik noktalarımızda binlerce gönüllümüz aracılığıyla çocuklarımıza ulaşıyor” diye konuştu.

ÇAĞATAY; “VAN’DA DAHA ÇOK İŞİMİZ VAR!”

TEGV Genel Müdürü Berna Çağatay ise Van’daki çalışmaları ve Muradiye Öğrenim Birimi hakkında dergimize özel açıklamalarda bulundu. Van’ın deprem öncesinde de eğitim anlamında zorluk çeken bir bölge olduğuna dikkat çeken Çağatay, 3,5 ay gibi kısa bir sürede yapımı tamamlanan öğrenim biriminin Muradiyeli çocukları birçok yönden geliştireceği ve temel eğitimlerine destek vereceğini söyledi. Eğitim birimlerinin genel özellikleri hakkında da bilgiler veren Çağatay; “Biz mekanlarımızda okul ve sınıf değil, etkinlik odası yapıyoruz; bizde öğretmen yok, abla ve ağabey var, sadece gönüllülerimiz eğitim veriyor. Mekanlarımızın bir diğer özelliği de çocuk dostu yerleşimler olması. O nedenle bizim okullar gitmemizden ziyade, çocuklarımızın bizzat buraya gelerek bilgi ve becerilerini geliştirmek için eğitim programlarımıza katılmasını daha çok arzu ediyoruz. Çünkü eğitimin katkısı bu şekilde çok daha büyük oluyor ve daha verimli geçiyor.” Çağatay, Van’da daha çok işleri olduğunu vurgulayarak, Erciş’teki eğitim birimlerini de yeniden hizmete açmak istediklerini belirtti. Çağatay, “Erciş için de bir tahsis alabilirsek, kolektif bir yardımseverlik koşusu olan Adım Adım Koşucuları’nın bize sağlayacağı kaynak desteği ile burada da prefabrik bir öğrenim birimi yapmayı amaçlıyoruz” dedi.

SIRADA ERCİŞ VAR

TEVG olarak Türkiye genelinde 88 etkinlik noktaları olduğunu ifade eden Çağatay, bunların bir bölümünün büyük parklar, bir bölümünün öğrenim birimi şeklide küçük yerleşim yerleri, bir bölümünün okullara giderek etkinlikler gerçekleştiren il temsilcilikleri, bir bölümünün de gezici öğrenim birimleri olan “ateşböcekleri” olarak hizmet verdiğini söyledi. Bu sayıların kendileri için yeterli olmadığını da sözlerine ekleyen Çağatay, sözlerini şöyle sürdürdü; “88 iyi bir sayı ama bizim için yeterli değil, daha fazla büyümeyi istiyoruz. Bu biraz da maddi desteklerin artmasına bağlı. Bunun dışında iyileştirme çalışmalarımız da devam ediyor. Önümüzdeki dönemde hem eğitim programlarımızı geliştirmeye devam edeceğiz, hem de Erciş’ten devam ederek öğrenim birimi olmayan yerlerin ihtiyaçlarını karşılayacağız.”

Şahin Cansız/11 yaşında

BURADA ÇOK MUTLUYUZ

Eğitim gönüllülerine gelirken seviniyoruz. Eğitim gönüllüleri çok güzel bir vakıf. Çocuklar çok seviniyor ve mutlular. Okulumuzda burada yaptığımız etkinliklerimizi yapamıyoruz bu yüzden burada arkadaşlarımızla mutlu vakit geçirebiliyoruz.

Nihat Basuk/12 yaşında

FAVORİLERİ BİLGİSAYAR DERSLERİ

Çocukların eğlenmesi için yapılmış bir yerdir burası. Buradaki abla ve ağabeylerimiz bizi mutlu ediyorlar. Her sene geliyoruz ve her sene gönüllü ağabey ve ablalarımız oluyor. Araç ve gereçlerimiz de var. Ayrıca bilgisayar etkinliğimizi çok seviyorum.

Elif Aslan/11 yaşında

ETKİNLİKLER ÇOK SEVİLİYOR

Eğitim gönüllerini çok seviyorum. Her hafta heyecanla buraya gelmek istiyorum. Burada çeşitli etkinlikler yapıyoruz ve arkadaşlarımızla çok güzel vakit geçiriyoruz. Okulumuzda bu etkinliklerin hiçbiri yok.

Tuğba Şapkacı/9 yaşında

DEĞİŞİK ARAÇ GEREÇLER İLGİ ÇEKİYOR

Buraya geldiğimizden beri çok mutluyuz. Eğitim gönüllülerine hep gelmek istiyoruz, burayı çok seviyoruz. Evimizde bir şey yapamıyoruz, evimizin ve okulumuzun etrafında park yok ama burada değişik bir park var, kullanabileceğimiz araç ve gereçler var.

KURUMSAL BAĞIŞÇILAR DA VAN’A DESTEK OLUYOR

TEGV, deprem felaketinin ardından birçok bireysel ve kurumsal bağışçının desteği ile Van’daki etkinlik noktalarının iyileştirme çalışmalarını sürdürüyor. Modacı Figen Özdenak işbirliği ile gerçekleştirilen “Van Kalbim Seninle” kampanyası çerçevesinde tasarlanan özel koleksiyon t-shirtler, Boyner mağazalarında satışa sunuldu ve elde edilen gelirin tamamı Van’a aktarıldı. Bu sayede Van Merkez’de yer alan Feyyaz Toker Eğitim Parkı’nın içindeki oyun parkının yapımı karşılandı. Koç Üniversitesi Mezunlar Derneği ve pazar araştırma şirketi İpsos KMG desteği ile de Van Çatak Öğrenim Birimi’nin iyileştirilme çalışmaları yapıldı.

Eğitimtercihi

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.