Kontrolcü aileler çocuklara nasıl zarar veriyor?
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Perşembe, 30 May 2013 09:18 tarihinde oluşturuldu
Kontrol eden aileler hem çocuklarının ilgisini ve motivasyonunu öldürüyor, hem de çocuklarıyla güvenden ve sevgiden yoksun bir ilişki kuruyor.
Özgür Bolat, Hürriyet Gazetesi’ndeki bugünkü köşesinde çocuklarının her yaptığına müdahale eden, onları sürekli kontrol altında tutan, çocuklarını her şeyin en iyisini ben bilirim anlayışıyla yönlendiren ailelerle ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. Bolat, kontrolcü aileler olarak tanımlanan bu ebeveynlerin yapılan bir deneyden yola çıkarak çocuklarını farkında olmadan nasıl yanlış yetiştirdiklerini gözler önüne serdi.
Özgür Bolat, Hürriyet Gazetesi’ndeki köşesinde kontrolcü annelerin çocuklarının her yaptığına müdahale ederek onlar üzerinde, “Ben sana müdahale ediyorum ve hatta senin yerine yapıyorum çünkü bunu yapmazsam, sen mükemmel yapamazsın. Ben sana müdahale ediyorum çünkü sen doğruya tek başına karar veremezsin ve doğru olanı yapacak kadar becerikli değilsin.” gibi gizli mesajlarla olumsuz bir etki yarattığını belirtti.
Bolat, Kontrolcü annelerin, çocuğunun elinden keşfetme ve başarma duygusunu aldığını, çocuğu birey olarak görmektense, kendi uzantısı olarak gördüğünü, bunun da kendisine çocuğu kontrol etme hakkını verdiğini düşündüğünü belirtiyor.
Bolat, “Kısacası kontrol eden aileler hem çocuklarının ilgisini ve motivasyonunu öldürüyor, hem de çocuklarıyla güvenden ve sevgiden yoksun bir ilişki kuruyor.
Onun için en doğrusu çocuklara güvenli sınırlar çizip, o sınırlar içinde özgürlük ve seçme hakkı tanımak. Bu süreçte de güvenilir bir rehber olarak her zaman onların yanında olmak. Ancak o zaman hem mutlu hem de başarılı çocuklar yetiştirebiliriz.”
Özgür Bolat'ın yazısı için Tıklayın
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Ülkeler öğrencilerini PISA sınavlarına nasıl hazırlıyor?
-
Uzun bir yolculuğun yönünü tayin eden ilk adım; Hangi Üniversite Hangi Bölüm?
-
Üniversite yerleşme sürecinde doğru ve akıllı bir tercih stratejisi
-
Türkiye’den Finlandiya’ya Uzanan Öğrenme Köprüsü Kuruldu
-
‘Dijital vatandaşlık, eğitim sürecinin bir parçası haline getirilmelidir’
-
EĞİTİMDE ETKİ PLATFORMU KOLEKTİF BİR HAREKET BAŞLATIYOR
-
İTO Başkanı’ndan çağrı: Özel okullarda KDV % 1’e çekilsin
-
Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumuna 6 ülke ve 47 şehirden 3 bin kişi katıldı
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’


