Öğretmenlerin iki haftalık nöbet eylemi başladı




Öğretmenlerin iki hafta sürecek nöbet eylemi başladı. Öğretmenler ‘Nöbetimi Turuyorum, Ücreti mi İstiyorum’ eylemi yapacak eylem sonunda ise bir adım atılmazsa ‘Ücret Yoksa Nöbet de Yok’ diyecekler.

Öğretmenlerin iki hafta sürecek nöbet eylemi başladı. Öğretmenlere hiçbir resmi dayanağı olmadan okullarda tutmak zorunda oldukları nöbetlerin ya kaldırılmasını ya da ücretli hale getirilmesini istiyor.

Öğretmenler, gerekçelerinde nöbetin yasal bir dayanağı olmadığını ve sınırlarının da okuldan okula değiştiğini söylüyorlar. Nöbet turmanın bir angarya olduğunu, nöbet günlerinde okulda yaşanan her olaydan nöbetçi öğretmenin sorumlu olduğunu, boş geçen derslere de bu öğretmenlerin girmeye zorlandığı belirtiliyor.

Öğretmenler, "Bundan sonra bu angaryayı kabul etmiyoruz, eğer sorumluluk varsa bunun karşılığını

istiyoruz" diyorlar.

Eylemi başlatan yaklaşık 40 bin üyeli Eğitim İş Sendikası. Ancak üye olmayan öğretmenler de eyleme

destek verecek. Eğitim İş İstanbul 4. No'lu Şube Başkanı Maksut Balmuk öğretmenlerin nöbete karşı

olma gerekçelerini bakın nasıl açıklıyor:

İlköğretim, ortaöğretim ve okul öncesi yönetmeliklerine dayanarak nöbet tutturuluyoruz. Nöbet yönetmeliği diye bir yönetmelik yok. Nöbet tutmak gibi bir zorunluluğumuz yok. Okul müdürü nöbet çizelgesi düzenliyor ve öğretmeni zorunlu kılıyor.

Öğretmenin dersinin olmadığı ya da en az dersinin olduğu gün nöbet görevinin verilmesi esas. Ancak bu kural da gözetilmiyor. Hem derse giriyoruz hem de tüm teneffüslerde nöbet tutuyoruz. Haftada en az bir bazen de iki gün nöbetteyiz. Öğretmenin nöbetçi olduğu gün okulda boş geçen ders varsa ve sizin de dersiniz yoksa o derse girmek zorundasınız. Nöbetçi öğretmen boş geçen derslerin de sorumluluğunu üstleniyor.

Sorumluluk nöbetçide

Okulda yaşanabilecek tüm olaylardan da o gün nöbette olan öğretmen sorumlu. Ne yaşanırsa bedelini nöbetçi öğretmen ödüyor.

Anayasa’ya da aykırı

Öğretmenlere nöbet tutturmak ve buna zorlamak angaryadır. Anayasa'nın 18. maddesi hiç kimsenin zorla çalıştırılamayacağını söyler.

Bizler zorla nöbet tutturularak çalıştırılıyoruz. Üstelik de boş geçen dersleri doldurmak, okulda yaşanan olaylar için hesap vermek gibi zorunluluğumuz var.

Öğretmen olarak maaş karşılığı zorunlu olduğumuz derslere giriyoruz. Ek ders ücretini almak için de ders veriyoruz. Ancak nöbetin karşılığı yok, tersine sorumluluğu var. Bu angaryayı kabul etmiyoruz. Eğer sorumlu olacaksak, o zaman karşılığının da ödenmesi gerekiyor. 

Kaynak Habertürk

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.