‘Karar almak aslında bir vazgeçmedir, terk etmedir’
- Ayrıntılar
- Kategori: Kayhan Karlı - Yenilikçi Öğrenme ve Öğretme Merkezi Kurucusu
- Çarşamba, 10 Temmuz 2013 15:15 tarihinde oluşturuldu
"Üniversite adayları, tam şu günlerde tercih listenize aldığınız okulları ve meslekleri nelerden vazgeçerek aldığınıza bakın. Eğer geride vazgeçemeyeceklerinizi bırakmışsanız mutsuzluk ve başarısızlık sizi bekliyor olabilir…” Kayhan Karlı üniversite adayları için yazdı...
Tercih yapacak sevgili gençlere bende bir yazı ile katkıda bulunmak istedim. Gerçekten bugünlerde etrafınızda hayatınızın en önemli anlarından birisi olan bu dönem ile pek çok şey duyuyorsunuz. Öncelikle şunu söylemek isterim ki, evet bu tercihler önemli yalnız hayatınızın son fırsatı olmayacak… Yaşamınızı boyunca karşınıza bugünlerde içinde bulunduğunuz karmaşık duyguları yaşamanıza sebep olacak karar anları çıkacak. Bu anlarda sizi güçlü kılacak ve sizin için doğru kararları almanızı sağlayacak olan ise sizin kendinizi o ana ne kadar hazırlamış olduğunuz olacaktır. Diğer bir deyişle aldığınız kararın sizin için doğru olabilmesi sizin o karar için hazır olmanıza bağlıdır. Karar almak aslında bir vazgeçmedir, terk etmektir. Siz şu anda aldığınız kararlarınızı alırken nelerden vazgeçtiğinizi inceleyin. Pek çok kişi aldığı kararları yerine getiremez ve yeni kararlar alır. Oysa benim onlara önerim nelerden vazgeçemediğinizi bulmak olacaktır. Vazgeçtiğinizi sandıklarınız sizin kararlarınızı uygulayamamanıza neden olurlar… Tam şu günlerde tercih listenize aldığınız okulları ve meslekleri nelerden vazgeçerek aldığınıza bakın. Eğer geride vazgeçemeyeceklerinizi bırakmışsanız mutsuzluk ve başarısızlık sizi bekliyor olabilir…
Belki karar verme, vazgeçme anınızda işinize yarar diye bende bazı önerilerimi sizlerle paylaşmak istedim..
1. Tercih ettiğiniz hiç bir meslek sizin yaşam boyu geçiminizi sağlamayacak.
Büyük bir hızla değişen dünyamızda bu çağın hızla pek çok mesleği tükettiği ve yenilerini ortaya çıkardığını görmek artık son derece kolay. Hatta değişmez dediğimiz hekimlik, öğretmenlik gibi mesleklerin 20 yıl önce icra ediliş şekli ile bugünlerde icra ediliş şekline bakınca onların dahi nasıl değiştiğini görebiliyoruz. Bilginin yenilenme hızı doğal olarak insanlığın gelişimini ve yaşam biçimini değiştirirken meslekleri değiştirmesi de kaçınılmazdı. 2010 yılında yapılan bir araştırmada siz gençlerin mesleki kariyerleri boyunca en az dört farklı işte kariyer yapacaklarını gösteriyordu. Öğretmenlik mesleğine başladığım yıllarda bugün yaptığım işi yapıyor olacağımı hiç hayal bile edemezdim…
2. Ne olduğunuz değil KİM olduğunuz fark yaratacaktır. Bu nedenle KİMLİK inşa etmeye çalışın meslek sahibi sonra olursunuz... İş dünyası bu yıllarda bile artık pek çok alanda mezuniyetten bağımsız istihdam yapıyor. Mezunların kişilik birikimleri onlar için birinci öncelik haline gelmiş durumda. Benim sizlere temel sorum şu olacak;
“Ne yapmak istiyorsun? Ne olmak değil…” Çünkü olduğunuz meslekte sizin gibi binlercesi olacak asıl fark yaratacak olan ise sizin ne yaptığınız olacaktır. Sizi mesleğinizdeki veya olduğunuz alandaki binlerden farklı kılabilecek olan inşa ettiğiniz karakterinizdir.
3. Bu yüzden seçtiğiniz üniversite felsefesi olan bir yer olsun, size farklı bakış kazandırsın. Bu çağın ihtiyacı olan Adaptive(Uyumlayıcı) Liderlik... Bu noktada seçtiğiniz okulda farklı alanlarda dersler alabilmen, öğretim yaklaşımı olarak yenilikçi, ders dışı zamanlar için bir yaşam olanı olan ve etkinlikleri takip edebilecek bir ekosistem bulmaya çalış.
4. Yaşam boyu öğrenen olmak için öğrenmek ve gelişimden keyif alan biriysen bu yüzyılın aranan kişisi olacaksın... Bu çağın bağlamının hızlı değişim olduğunu yukarıda yazmıştım. Tam da bu nedenle bu yüzyılın insanı yaşam boyu öğrenen ve sürekli gelişim arayan bireyleri olacak. Bu senin için keyif aldığın bir yaşam biçimi olursa fark yaratırsın. Bunun için öğrenmeyi kendin için tanımla, anlamlı kıl. Kendi öğrenme stilini keşfet… Öğrenmekten söz ediyorum! Anlamaktan değil…
5. Küresel rekabet içinde yer alacağını unutma! Bu nedenle yabancı dil becerilerin çok gelişmiş olmalı ve tabii bağlantılı (connected) olman... Dünya üzerinde yaklaşık 7 milyar insan yaşıyor ve önümüzdeki yılların en önemli sorunlarından birisi de işsizlik. Bu konuda özellikle küreselleşme ve teknelojinin gelişimi, rol oynuyor. Öte yandan bu gelişim devam edecek ve sizler bizlere göre daha zor iş bulabileceksiniz. Bu durumda artık dünyanın diğer gençleri ile sadece yaşadığınız yerlerde değil dünyanın her bölgesinde iş için rekabet ediyor ve/veya işbirliği yapıyor olacaksınız. Kendinizi sadece doğup büyüdüğünüz yerlerde yaşayacakmış gibi 20. Yy yaklaşımıyla hazırlarsanız ne yazıkki işsiz kalacaksınız. Bu nedenle Tokyo’da, NewYork’da, Dubai’de ve daha buna benzer dünya kentlerinde iş bulabilecek gibi kendinizi küresel rekabete hazırlayın. Birinci en önemli koşul ise İngilizce ve diğer dilleri öğrenmek…
6. Küresel vatandaşlık için yaşadığın dünyanın gerçek sorunları hakkında düşünüp, yazıp, çiziyor olman seni aranan kişi yapacaktır... Küresel bir vatandaş olmak demek küresel şirketlerde çalışmak ve başka ülkelerde çalışmak demek değildir. Küresel vatandaşlık üzerinde yaşadığımız dünyaya karşı sorumlu hissetmek demektir. Bu nedenle de yaşadığımız dünyanın gerçek sorunlarına duyarlı olman ve bunlar hakkında sorumluluk alıyor olman seni gerçek bir küresel vatandaş yapacaktır. Pasifik okyanusunun ortasında küçücük bir ada devleti olan Mikronezya binlerce mil uzaklıktaki Çek Cumhuriyetinin nükleer enerji santrallerine dava açıyor. Gerekçesi ise bu santrallerin küresel ısınmaya sebep olması ve küresel ısınma sonucu su seviyesi yükselince bu ada devleti sular altında kalacak…
7. Sizin yöneteceğiniz Dünya'nın 3 belirleyicisi SU, ENERJİ ve GIDA olacak, tercihlerin sırasında bunu unutma... Bundan önceki madde de belirttiğim gibi aslında dünyamızın gerçek sorunlarında birisi olan nüfus yoğunluğu doğal olarak yeryüzündeki doğal kaynaklarında hızla tükenmesini beraberinde getiriyor. Diğer bir deyişle aslında farkında olmanızı istediğim dünyamızın sorunları aslında yeni iş alanlarının da habercisi. Bu yerküre üstünde yaşamaya devam edecek olan insanlık bu üç temel sorunun çözmek zorunda, SU, Enerji ve GIDA. O halde bu çözümleri ve yaşamın devamını sağlayacak bilimsel ve toplumsal gelişimi destekleyecek alanlar geleceğin meslekleri, iş alanları olacaktır.
Son söz olarak; birkaç ay önce Thomas Friedman bir makalesinde “ iş mi arıyorsun onu icat et “ demişti. Sizler için şimdi esas mücadele kendinizi içinde yaşadığınız geleceğe hazırlamak olmalı. Bunun ilk adımları bu tercihleriniz gibi görünse de aslında gerçek hazırlığınız şu anda zihinsel dönüşümünüzü başlatmak olmalı. Okullar açılıp okulunuza ilk gittiğiniz gün hazır bir zihinsel yapıyla KENDİNİZİ inşa etmeye başlayın. Hocalarınızdan, okulunuzdan ve çevrenizden sizi küresel rekabete hazırlayacak ortamları TALEP edin.
Tüm gençlere istedikleri gibi tercih dönemi diliyorum…
Kayhan Karlı
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Kayhan Karlı Yenilikçi Öğrenme ve Öğretme Merkezi Kurucusu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
Futbol yerine okullar açılacak mı tartış…
Kayhan Karlı - Eğitimci - Yazar Bu yazımda güncel...
Eğitimde Yeni Norm(al) Arayışları!
Kayhan Karlı - Eğitimci - Yazar Covid19 salgın gü...
Liselere Giriş Sınavları hakkında bir gö…
Kayhan Karlı / Eğitimci - Yazar Bu sınav hem içer...
Korona günlerinde eğitimin dokunaklı hal…
Kayhan Karlı / Eğitimci - Yazar Herkes açısından ...
Sosyal ve Duygusal Öğrenme için ne yapıy…
Kayhan Karlı - Eğitimci / Yazar Eğitim dünyasında...
Özel okul fırtınası!
Kayhan Karlı - Eğitimci-Yazar Bugünlerde pek çok ...
Kayhan Karlı: Özel okul kaosu!
Kayhan Karlı / Eğitimci-Yazar Son dönemlerd...
Girişimci ruhlu öğrenme yoldaşı öğretmen…
Kayhan Karlı / Eğitimci - YÖM Okulları Kurucusu S...
Nitelik mi? Nicelik mi?
Kayhan Karlı / Eğitimci - YÖM Okulları Kurucusu O...
Kayhan Karlı: Anlamlı bir öğrenme yılı o…
Kayhan Karlı - Eğitimci – Yazar/ YÖM Okulları Kuru...
Kayhan Karlı: Söylemek, istemek gerek!
Kayhan Karlı / YÖM Okulları Kurucusu Eğitim, bu ü...
Yeni Okul Paradigması!
Kayhan Karlı / YÖM Okulları Kurucusu Son yıllarda...
Özel okullar mı? Bağımsız okullar mı?
Kayhan Karlı - YÖM Okulları Kurucusu Aslında özel...
Öğretmenlerin mesleki gelişimi: Gereksiz…
Kayhan Karlı - YÖM Okulları Kurucusu Bugünlerde p...
Eğitim Sistemi mi yoksa Sistemin Eğitimi…
Kayhan Karlı - YÖM Okulları Kurucusu Eğitim siste...
Ödev mi? Görev mi? Görev savma mı?
Kayhan Karlı / YÖM KurucusuOkul dönemi hızlı bir ş...
Müfredat değil ekosistem
Kayhan Karlı / YÖM Kurucusu Sonunda uzun ve hiç u...
Eğitim gerekli midir?
Kayhan Karlı / YÖM Kurucusu 15 Temmuz kalkışmasın...
Dünya´yı güzellik kurtaracak!
Kayhan Karlı / Yenilikçi Öğrenme ve Öğretme Merkez...
İlk söz: Eğitim Gerekli midir?
Kayhan Karlı / YÖM | Yenilikçi Öğrenme Merkez...
Odaklanmış öğrenenler oluşturmak için…
Kayhan Karlı / YÖM Kurucusu Son dönemde hem eğiti...
Atom Karınca öğretmenime saygıyla
Kayhan Karlı / Yenilikçi Öğrenme Merkezi Kurucusu ...
İnnovatif-Yenilikçi Okulların DNA´sı
Kayhan Karlı / Yenilikçi Öğrenme Merkezi Kurucusu ...
Öğrenme odaklı okul mekanları
Kayhan Karlı / Kurucu /Yenilikçi Öğrenme Merk...
Okullarımız Yeni Döneme Hazır mı?
Yeni bir eğitim dönemine hazırlıkların başladığı ş...
Tasarım Odaklı Düşünme Eğitimi Nasıl Dön…
Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) bir anlayıştır. TOD,...
Hızla değişen dünyamızda öğretmenlik…
21. Yüzyıl geldi ve büyük bir hızla toplum yaşamı ...
Öğrencilerinizi harekete geçirebileceğin…
Seni ne motive eder? Kendimize belki de sormamız g...
Öğrenci merkezli ölçme-değerlendirme
Eğitim dünyamızda belki de en çok sınavlardan ve s...
Öğrencilerde üst biliş geliştirmek için …
Yeni bir döneme başlarken sınıflarda öğrenmenin ka...
Değerler eğitimi mi yoksa değerleri olan…
Kayhan Karlı, Şura'da tartışma konusu olan Değerle...
Dönüşümlü düşünme (2)
Aslında yaşamın içinde çok ihtiyacımız olan “Dönüş...
Dönüşümlü düşünmenin sınıflandırılması
Kayhan Karlı yazdı: Dönüşümlü düşünmenin sınıfland...
Sınıflarda üst düzey düşünme becerilerin…
Yeni bir eğitim ve öğretim yılına girdiğimiz bu ay...
Demokratik Toplum ve Eğitim
Bu yazıyı yazmak benim için oldukça zorlayıcı oldu...
21. yüzyılın okulu için yeni bir pozisyo…
Öğretmenlik mesleğinde deneyimin önemi, gerçekten ...
Son 10 yılda eğitimde neler yaşandı?
Artı eğitim’in onuncu yılına ulaşmış olmak gerçekt...
Meslektaş Çemberinde kendi çayını demle.…
Geçtiğimiz günlerde edsurge sitesinde bir yazıyı o...
Merak ve soru sorma becerileri…
Geçtiğimiz aylarda bir okulda öğrenme yoldaşlığı y...
Eğitimde İnovasyon yani Eğitinovasyon…
Son yıllarda inovasyon hakkında neredeyse tüm sekt...
Flipped Classroom yani Tersyüz Sınıflar
Ken Robinson kendisiyle yapılan bir röportajda ¨öğ...
Yaratıcı Düşünme Eğitimi...
Birçok ülke, okullarının yaratıcı düşünmeye verdiğ...
Okul temelli, iş ile bütünleşik mesleki …
Son dönemde pek çok ortamda okulda koçluk ve öğret...
Öğrencilerinize öğrenme yoldaşlığı yapab…
Yıllar içinde pek çok bilim insanı nasıl öğreniyor...
Öğretmenler Günü ve Ötesi…
Her yıl bu dönemde öğretmenler hatırlanır, yazılar...
Öğrencinin öğrenmesini geliştirmek için …
Son yıllarda eğitimcilerle her düzeyde çalışmaları...
Yeni liderlik...
Geleneksel liderler ve geçmişin liderliği 21. Yüzy...
Okullar için ‘özdeğerlendirme’ kriterler…
Bu ay Özel Okulların özdeğerlendirmesi hakkı...
‘Karar almak aslında bir vazgeçmedir, te…
"Üniversite adayları, tam şu günlerde tercih liste...
ÖRAV’a ‘siyasi linç’ mi uygulanıyor?
Bu yazımda, uzun süredir yazmakta olduğum köşemi k...
Düşünme becerilerini artıran öğrenme ort…
Onca kalabalığın ve koşuşturmanın içinde kendi dün...
Sınıfı Yönetmek mi? Öğrenmeyi Yönetmek m…
Sınıfı Yönetmek mi? Öğrenmeyi Yönetmek mi? Öğ...
Okul neden değişecek!
Önümüzdeki yıllarda okul ve öğrenme süreçlerinin b...
Öğrenme ortamları tasarım mühendisi olar…
Bilgeliği üç yolla öğrenebiliriz; ilki yansıtma ki...
Eğitimde teknoloji entegrasyonunda öğret…
Etkili öğretmenler öğrencilerinin ilgisini çekmek ...
Türkiye Özel Okullar Birliği Eğitim Semp…
Her yıl olduğu gibi bu yılda Türkiye Özel Okullar ...
Ödev ve Motivasyon; Ev ödevinde işe yara…
Günümüzde pek çok öğrenci ev ödevi olarak verilen ...
Etkin Öğrenme...
Etkin öğrenme, hem öğretmenlerin hem de öğrenenler...
Öğretmenin Sınırı Yok Projesinden Öğrend…
Öğretmenin Sınırı Yok Projesinden Öğrendiklerimiz....
Sorular mı? Cevaplar mı?
“İyi öğretme sanatı, öğrencilerin ne olduğunu bild...
Mesleki Gelişimin sınıflara ve öğrenci b…
Son yıllarda okullarda meslektaşlarımızla yaptığım...
2050’ye Doğru Eğitim Sistemimiz
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) rakamlarına göre,...
2030 Yılının Çalışanları Okullu Oluyor…
Bu yıl 4+4+4'le okula ilk adımını atan minikler 20...
Öğretmene Bonservis ve Sınav…
Eğitimcilerin tatilde oldukları Ağustos ayında yin...
Eylül 2011’den Eylül 2012’ye Bakış…
Bir eğitim yılını daha geride bıraktık. Tartışmala...
Öğrenme ve Liderlik Üzerine
Öğrenme ve Liderlik Enstitüsü’nün Gerekçesi ve Yap...
Öğretmenleri kim eğitecek?
Son günlerde herkes öğretmenlerin yetersizliği ve ...
Öğretmenin, öğrenci başarısına katkısı n…
Yeni Zellanda Auckland Üniversitesi’nde eğitim pro...
Bir öğretmeni büyük öğretmen yapan nedir…
“Her gerçeğin dört köşesi vardır. Bir öğretmen ola...
Ya bütün şıklar yanlışsa? Sokrat hizmet …
Öylesine bir dönem yaşıyoruz ki çocuklarımız maruz...
Kayhan Karlı: Dijital bilgelik yolculuğu…
Ocak ayının son haftasında Türkiye Özel Okullar Bi...
Mesleki Gelişim ama NASIL?
Bugünlerde pek çok kişi eğitim ile ilgili sorunlar...
Öğrenme yoldaşı kimdir?
Öğrenme yoldaşlığını, meslektaşların birlikte çıka...
Cumhuriyetin 100. yılında öğretmen profi…
Bu yıl okula başlayan yedi yaşındaki çocuklarımız ...
Bilmek, öğrenmek ve anlamak
Bugünlerde eğitimciler okulları ve kendilerini yen...
Okul ve öğrenme
Eğer öğrencilerimizi hayatlarının geri kalanı için...