Yeni liderlik...
- Ayrıntılar
- Kategori: Kayhan Karlı - Yenilikçi Öğrenme ve Öğretme Merkezi Kurucusu
- Cuma, 13 Eylül 2013 08:51 tarihinde oluşturuldu
Geleneksel liderler ve geçmişin liderliği 21. Yüzyılın taleplerini, beklentilerini karşılamakta yetersiz kalmaktadırlar. Bu yüzyılda dünyamız benzersiz bir karmaşıklık, paradoks ve ön görülemezlik ile nitelendirilmekte. Değişim hızlı ve acımasız, günümüzün liderleri daha önce hiç karşılaşmadıkları taleplerle karşı karşıyalar. Geçmişte işimize yaramış olan standart liderlik yaklaşımları hızlı bir şekilde yükümlülükler haline gelmektedirler. Liderlik ve ona bağlı alışkanlıklarla ilgili geleneksel bilgelik unutulmalıdır. İdealize ettiğimiz, olmak istediğimiz, dayandığımız ve çok arzu ettiğimiz güçlü, kararlı, karizmatik ve bağımsız lider ve liderlik yeni yüzyılda ters tepki verebilir ve sürdürülebilir bir geleceği çürütebilir. 21. Yüzyılın zorlukları ve fırsatları yeni tipte bir lider ve liderlik arıyor ve aslında liderlik ve geleceğin liderlerini yetiştirmek hakkında tamamen yeni ve farklı bir düşünce yoluna çağrı yapıyor. Avustralya Ulusal Üniversitesinden Hays ve Kim yeni milenyumun doğası ve önümüzdeki belirsiz on yıllar içinde çok önemli olması beklenen lider ve liderlik özelliklerini araştırmışlar. Gelecek için temel olarak sekiz genel liderlik kategorisi saptamışlar. Bu yetkinliklere sahip olanlar ya da bunları geliştirmekte olanları da Rönesans Liderleri diye tanımlıyorlar, onlar farklı olan ve fark yaratan kişilerdir.
Liderler ve liderlik, birçok yazar tarafından birçok şekilde betimlenmiş ve sınıflanmıştır. Bu, liderliği kapsayan son literatürün etraflıca taranmasına dayanarak geliştirdikleri bir sentez ve sınıflandırmaydı.
Siz eğitim liderleri olarak bu özelliklere sahipmisiniz, eğitimi ve okulunuzu dönüştürecek Rönesans liderimisiniz?
Öğrencilik – Öğretmen ve Öğrenci olarak Lider
21. yüzyılın lideri sürekli olarak öğrenmektedir ve başkalarının öğrenmeleri ve gelişmelerine yardım etmeye kendini adamıştır. Öğrenme, toplumun odağının ve örgütsel etkinliğin ön cephesindedir. Öğrenileni silme, stratejik bir zorunluluktur. 21. Yüzyılın lideri tüm araştırmaların efendisi değil, karşısına gelenlerin öğrencisidir.
Hizmet – Hizmet eden Liderlik
21. yüzyılın lideri önce temsil ettiği toplum, çalışanları ve diğer paydaşlarının bir hizmetkarıdır. Hizmet eden Lider tüm hizmet ettiklerine tutarlı olarak ileri derecede inanç, saygı, güven ve özen gösterir. 21. Yüzyılın lideri hem beyni, hem de yüreğiyle liderlik yapar.
Dönüşümsel Güç
21. yüzyılın lideri ileriye dönük düşünür ve uzun vadeye odaklanır. Gelecekteki olasılıklar hakkında net bir görüşü vardır ve tüm paydaşların geleceği görmelerine ve orada başarılı olacak yolları ve araçları bulmalarına yardımcı olur. 21. Yüzyılın lideri enerji, heyecan, umut ve inanç yayar. Sürekli ilerleme ve dönüşümsel değişimin hizmetinde olan 21. Yüzyılın lideri kendisini dönüştürmeye isteklidir ve çalışanlar ve diğer paydaşların kendilerini ve işlerini dönüştürebilecekleri açık ve destekleyici bir ortam yaratır.
Duygusal Zeka ve Özgünlük
21. yüzyılın lideri kendisini ve de insanlarını tanır; kendilerini oldukları gibi yansıtırlar ve başkalarını da “kendileri” olmaları için teşvik ederler. Çeşitlilik ve bireyselliğe saygı duyulur. Dürüsttürler ve dürüstlüğü teşvik ederler—21. Yüzyılın network içindeki, sanal ve özerk dünyasında güven kurmak ve onu sürdürmek temeldir. Kırılgandırlar ve her şeyden önce insandırlar. Kendi duygularını anlarlar ve çalışanlarının ve diğer paydaşların duygusallığını kabul ederler. Her şeyden önce kendileri hakkında düşünürler ve başkalarını da düşünmeye teşvik ederler.
Karmaşıklık ve Stratejik Düşünce Kapasitesi
21. yüzyılın lideri büyük resmi görür ve her şeyin birbirine bağlı olduğunu kabul ederek eylem ve eylemsizliğin derin sosyal ve çevresel etkileri ve anlamları olduğunu bilir. Dinamik karmaşıklığın doğasını anlar ve başkalarının belirsizlikle başa çıkmalarına ve karmaşık güçlüklere daha kolay karşılık vermelerine ve uyum göstermelerine yardımcı olur. Bu liderler sorunları tek başına çözmeye ya da kararları tek başına almaya direnç gösterirler.
Bilge, Erdemli ve Etik Lider
21. yüzyılın lideri bilgeliği geleceğin tek kurtuluş yolu olarak görür (var olabilmek ve sürdürülebilirlik); kendi bilgeliğini derinleştirmeye ve örgütte derin bilgelik havuzları kurmaya çalışır. Bu, daha akıllı, başarılı veya etkileyici olmak değil, çoğunluğun iyiliği için doğru şeyi yapmaktır. 21. Yüzyılın liderleri değerlerini ve dürtülerini bilirler ve tüm işleri bir ahlak tüzüğü ve değerler ve ilkeler setiyle yürütürler. Çalışanlar ve diğer paydaşlar için rol modeldirler.
Birleştirici Lider
21. yüzyılın lideri kapsayıcıdır, katılımcı ve birleştiricidir: bütünlüğün mimarıdır. Çalışanların ve diğer paydaşların şunları görmelerine yardım eder:
-Örgütün nerede ve nasıl büyük resme dahil olduğu
-Örgütle nerede ve nasıl ilişkilendirildikleri ve tutumlarının ve davranışlarının örgütün önemli misyonuna nasıl katkıda bulunduğu (Goldsmith, 2006)
-İşlerin niçin olduğu gibi yapıldığı veya farklı yapılmaları gerekip gerekmediği
Birleştirici olarak lider, insanların anlam, aidiyet ve amaç bulmalarına yardım eder.
Sosyal Mühendis ve İlişki Kurucu olarak Lider
Sosyal Mühendis ve İlişki Kurucu olarak 21. Yüzyılın lideri tüm çalışanların ve diğer paydaşların ağ kurmalarını ve örgütün içinde ve dışında işbirliği yapmalarını kolaylaştıran ve teşvik eden şef birleştirici ve aracıdır. Burada 21. Yüzyıl lideri insanları ve fikirleri birleştirmek için normal olarak bir araya gelmeye sebep olmayan fırsatları görür. Önemli olan iş, gücü paylaşmak ve daha büyük yeterlilik ve bağlılıkla sonuçlanacak ve daha sürdürülebilir çözümler verecek paylaşılan aidiyet ve kolektif çabayı teşvik etmektir.
21. yüzyılın liderinin birçok özelliği var. Her birimiz farklı yönleri sergileriz, bazı alanlarda güçlüyüzdür ve bazılarında gelişmeye ihtiyacımız vardır. Bir tek kişinin bir Olimpiyat dekatloncusu gibi tüm sekiz boyutta da güçlü olmasını beklemek fazla idealistçe olur. Gene de bu boyutlar gelişim için mücadele edilecek belirli hedefleri sağlıyorlar. Her alanda biraz yetkinlik çok yönlü bir lidere işaret ederken her alanda yeterli seviye de sağlıklı bir örgüte/kuruma işaret eder.
Dönüşen bir lider çalışanlarına işlerini kendilerinden daha büyük bir şey olarak görmelerine yardım eder, beyinlerini ve yüreklerini elde etmeye değer bir amaç için kullanmalarında anlam ve amaç bulmalarına yardım eder, örgütün içinde nereye uygun olduklarını ve katkılarının başarı için ne kadar önemli olduğunu bilmelerini sağlar ve işbirliğini, öğrenme ve değişimi ve olağanüstü performansı destekleyen bir ortam yaratır.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Kayhan Karlı Yenilikçi Öğrenme ve Öğretme Merkezi Kurucusu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
Futbol yerine okullar açılacak mı tartış…
Kayhan Karlı - Eğitimci - Yazar Bu yazımda güncel...
Eğitimde Yeni Norm(al) Arayışları!
Kayhan Karlı - Eğitimci - Yazar Covid19 salgın gü...
Liselere Giriş Sınavları hakkında bir gö…
Kayhan Karlı / Eğitimci - Yazar Bu sınav hem içer...
Korona günlerinde eğitimin dokunaklı hal…
Kayhan Karlı / Eğitimci - Yazar Herkes açısından ...
Sosyal ve Duygusal Öğrenme için ne yapıy…
Kayhan Karlı - Eğitimci / Yazar Eğitim dünyasında...
Özel okul fırtınası!
Kayhan Karlı - Eğitimci-Yazar Bugünlerde pek çok ...
Kayhan Karlı: Özel okul kaosu!
Kayhan Karlı / Eğitimci-Yazar Son dönemlerd...
Girişimci ruhlu öğrenme yoldaşı öğretmen…
Kayhan Karlı / Eğitimci - YÖM Okulları Kurucusu S...
Nitelik mi? Nicelik mi?
Kayhan Karlı / Eğitimci - YÖM Okulları Kurucusu O...
Kayhan Karlı: Anlamlı bir öğrenme yılı o…
Kayhan Karlı - Eğitimci – Yazar/ YÖM Okulları Kuru...
Kayhan Karlı: Söylemek, istemek gerek!
Kayhan Karlı / YÖM Okulları Kurucusu Eğitim, bu ü...
Yeni Okul Paradigması!
Kayhan Karlı / YÖM Okulları Kurucusu Son yıllarda...
Özel okullar mı? Bağımsız okullar mı?
Kayhan Karlı - YÖM Okulları Kurucusu Aslında özel...
Öğretmenlerin mesleki gelişimi: Gereksiz…
Kayhan Karlı - YÖM Okulları Kurucusu Bugünlerde p...
Eğitim Sistemi mi yoksa Sistemin Eğitimi…
Kayhan Karlı - YÖM Okulları Kurucusu Eğitim siste...
Ödev mi? Görev mi? Görev savma mı?
Kayhan Karlı / YÖM KurucusuOkul dönemi hızlı bir ş...
Müfredat değil ekosistem
Kayhan Karlı / YÖM Kurucusu Sonunda uzun ve hiç u...
Eğitim gerekli midir?
Kayhan Karlı / YÖM Kurucusu 15 Temmuz kalkışmasın...
Dünya´yı güzellik kurtaracak!
Kayhan Karlı / Yenilikçi Öğrenme ve Öğretme Merkez...
İlk söz: Eğitim Gerekli midir?
Kayhan Karlı / YÖM | Yenilikçi Öğrenme Merkez...
Odaklanmış öğrenenler oluşturmak için…
Kayhan Karlı / YÖM Kurucusu Son dönemde hem eğiti...
Atom Karınca öğretmenime saygıyla
Kayhan Karlı / Yenilikçi Öğrenme Merkezi Kurucusu ...
İnnovatif-Yenilikçi Okulların DNA´sı
Kayhan Karlı / Yenilikçi Öğrenme Merkezi Kurucusu ...
Öğrenme odaklı okul mekanları
Kayhan Karlı / Kurucu /Yenilikçi Öğrenme Merk...
Okullarımız Yeni Döneme Hazır mı?
Yeni bir eğitim dönemine hazırlıkların başladığı ş...
Tasarım Odaklı Düşünme Eğitimi Nasıl Dön…
Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) bir anlayıştır. TOD,...
Hızla değişen dünyamızda öğretmenlik…
21. Yüzyıl geldi ve büyük bir hızla toplum yaşamı ...
Öğrencilerinizi harekete geçirebileceğin…
Seni ne motive eder? Kendimize belki de sormamız g...
Öğrenci merkezli ölçme-değerlendirme
Eğitim dünyamızda belki de en çok sınavlardan ve s...
Öğrencilerde üst biliş geliştirmek için …
Yeni bir döneme başlarken sınıflarda öğrenmenin ka...
Değerler eğitimi mi yoksa değerleri olan…
Kayhan Karlı, Şura'da tartışma konusu olan Değerle...
Dönüşümlü düşünme (2)
Aslında yaşamın içinde çok ihtiyacımız olan “Dönüş...
Dönüşümlü düşünmenin sınıflandırılması
Kayhan Karlı yazdı: Dönüşümlü düşünmenin sınıfland...
Sınıflarda üst düzey düşünme becerilerin…
Yeni bir eğitim ve öğretim yılına girdiğimiz bu ay...
Demokratik Toplum ve Eğitim
Bu yazıyı yazmak benim için oldukça zorlayıcı oldu...
21. yüzyılın okulu için yeni bir pozisyo…
Öğretmenlik mesleğinde deneyimin önemi, gerçekten ...
Son 10 yılda eğitimde neler yaşandı?
Artı eğitim’in onuncu yılına ulaşmış olmak gerçekt...
Meslektaş Çemberinde kendi çayını demle.…
Geçtiğimiz günlerde edsurge sitesinde bir yazıyı o...
Merak ve soru sorma becerileri…
Geçtiğimiz aylarda bir okulda öğrenme yoldaşlığı y...
Eğitimde İnovasyon yani Eğitinovasyon…
Son yıllarda inovasyon hakkında neredeyse tüm sekt...
Flipped Classroom yani Tersyüz Sınıflar
Ken Robinson kendisiyle yapılan bir röportajda ¨öğ...
Yaratıcı Düşünme Eğitimi...
Birçok ülke, okullarının yaratıcı düşünmeye verdiğ...
Okul temelli, iş ile bütünleşik mesleki …
Son dönemde pek çok ortamda okulda koçluk ve öğret...
Öğrencilerinize öğrenme yoldaşlığı yapab…
Yıllar içinde pek çok bilim insanı nasıl öğreniyor...
Öğretmenler Günü ve Ötesi…
Her yıl bu dönemde öğretmenler hatırlanır, yazılar...
Öğrencinin öğrenmesini geliştirmek için …
Son yıllarda eğitimcilerle her düzeyde çalışmaları...
Yeni liderlik...
Geleneksel liderler ve geçmişin liderliği 21. Yüzy...
Okullar için ‘özdeğerlendirme’ kriterler…
Bu ay Özel Okulların özdeğerlendirmesi hakkı...
‘Karar almak aslında bir vazgeçmedir, te…
"Üniversite adayları, tam şu günlerde tercih liste...
ÖRAV’a ‘siyasi linç’ mi uygulanıyor?
Bu yazımda, uzun süredir yazmakta olduğum köşemi k...
Düşünme becerilerini artıran öğrenme ort…
Onca kalabalığın ve koşuşturmanın içinde kendi dün...
Sınıfı Yönetmek mi? Öğrenmeyi Yönetmek m…
Sınıfı Yönetmek mi? Öğrenmeyi Yönetmek mi? Öğ...
Okul neden değişecek!
Önümüzdeki yıllarda okul ve öğrenme süreçlerinin b...
Öğrenme ortamları tasarım mühendisi olar…
Bilgeliği üç yolla öğrenebiliriz; ilki yansıtma ki...
Eğitimde teknoloji entegrasyonunda öğret…
Etkili öğretmenler öğrencilerinin ilgisini çekmek ...
Türkiye Özel Okullar Birliği Eğitim Semp…
Her yıl olduğu gibi bu yılda Türkiye Özel Okullar ...
Ödev ve Motivasyon; Ev ödevinde işe yara…
Günümüzde pek çok öğrenci ev ödevi olarak verilen ...
Etkin Öğrenme...
Etkin öğrenme, hem öğretmenlerin hem de öğrenenler...
Öğretmenin Sınırı Yok Projesinden Öğrend…
Öğretmenin Sınırı Yok Projesinden Öğrendiklerimiz....
Sorular mı? Cevaplar mı?
“İyi öğretme sanatı, öğrencilerin ne olduğunu bild...
Mesleki Gelişimin sınıflara ve öğrenci b…
Son yıllarda okullarda meslektaşlarımızla yaptığım...
2050’ye Doğru Eğitim Sistemimiz
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) rakamlarına göre,...
2030 Yılının Çalışanları Okullu Oluyor…
Bu yıl 4+4+4'le okula ilk adımını atan minikler 20...
Öğretmene Bonservis ve Sınav…
Eğitimcilerin tatilde oldukları Ağustos ayında yin...
Eylül 2011’den Eylül 2012’ye Bakış…
Bir eğitim yılını daha geride bıraktık. Tartışmala...
Öğrenme ve Liderlik Üzerine
Öğrenme ve Liderlik Enstitüsü’nün Gerekçesi ve Yap...
Öğretmenleri kim eğitecek?
Son günlerde herkes öğretmenlerin yetersizliği ve ...
Öğretmenin, öğrenci başarısına katkısı n…
Yeni Zellanda Auckland Üniversitesi’nde eğitim pro...
Bir öğretmeni büyük öğretmen yapan nedir…
“Her gerçeğin dört köşesi vardır. Bir öğretmen ola...
Ya bütün şıklar yanlışsa? Sokrat hizmet …
Öylesine bir dönem yaşıyoruz ki çocuklarımız maruz...
Kayhan Karlı: Dijital bilgelik yolculuğu…
Ocak ayının son haftasında Türkiye Özel Okullar Bi...
Mesleki Gelişim ama NASIL?
Bugünlerde pek çok kişi eğitim ile ilgili sorunlar...
Öğrenme yoldaşı kimdir?
Öğrenme yoldaşlığını, meslektaşların birlikte çıka...
Cumhuriyetin 100. yılında öğretmen profi…
Bu yıl okula başlayan yedi yaşındaki çocuklarımız ...
Bilmek, öğrenmek ve anlamak
Bugünlerde eğitimciler okulları ve kendilerini yen...
Okul ve öğrenme
Eğer öğrencilerimizi hayatlarının geri kalanı için...