banner

Kayhan Karlı: Dijital bilgelik yolculuğu…




Ocak ayının son haftasında Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği tarafından düzenlenen geleneksel sempozyumların 11’incisi Çeşme’de gerçekleştirildi.

cagri_merkeziSempozyumda, ülkemizden ve yurtdışından gelen çok değerli uzmanlar, önemli konuşmalar yaptı. Konuşmaları izlerken özellikle dikkatimi çeken konu, herkesin bir taraf seçmiş olmasıydı. Eğitimciler, farklı nedenlerle, teknoloji yanlısı ve teknoloji karşıtı olarak ikiye bölünmüş. Özellikle biz dijital göçmenler, öğrencilerin doğayla ilişkisinin kopmasının tüm sorumluluğunu, yine bizim kuşağın geliştirdiği teknolojiye bağlıyor, bu nedenle de onları geleneksel yöntemlerle, bizler gibi öğrenmeleri için zorlamaya çalışıyoruz.

Bu konu adeta bir münazara konusu olmuş gibi görünüyor. Her iki taraf da kendi haklılığını kanıtlamaya çalışıyor. Bu sırada tüm dünyada eğitimin dijital teknolojilerle dönüşümü tartışılıyor. Eğitim ve teknoloji ilişkisi hakkında, neredeyse her hafta yeni birkaç araştırma yayınlanıyor. Bunların pek çoğunda görülen şu ki teknolojinin öğrencinin öğrenmesine katkısı %1’den fazla değil. Öte yandan, toplumdaki her alanda çok yoğun bir şekilde güncel teknolojiler kullanılıyor. Hayatın her alanına hızla hakim olan teknolojinin, eğitim alanındaki kullanımı bir tehdit mi, yoksa fırsat mı? Bu yılki sempozyumun teması da buydu...

İnsanlık geçmişte bir çağın bittiğini ve yenisinin başladığını, bir insan ömrüne sığmadığı için, fark edemiyordu. Oysa yeni bin yılın bağlamı olan hız her şeyi değiştiriyor. Bir çağın kapanıp yeni bir çağın başladığını fark edebiliyoruz. Bizler bir yol ayrımında kaldığımız için, tüm bu kaygıları yaşadığımız da açıkça anlaşılıyor. Belki bundan 15-20 yıl sonraki kuşaklar, bu yeni yaşam biçimine uyum sağlamış olacaklar. Bunun için de tüm dünya bugünün öğrencilerine 21. yüzyıl becerilerini öğretmek gerekliliğinde hem fikir. Bu konudaki önemli referanslardan biri NCREL (North Central Regional Education Laboratory) tarafından hazırlanmış olan raporda yer alan ve dört başlık altında toplanan beceriler:

 

  • Dijital çağ okuryazarlığı: Temel, Bilimsel, Ekonomik ve Teknolojik Okuryazarlık; Görsel Okuryazarlık, Bilgi Okuryazarlığı, Çokkültürlülük Okuryazarlığı ve Evrensel Farkındalık.
  • Keşfedici düşünme: Adaptasyon Becerisi, Karmaşıklığı Yönetebilmek ve Öz Yönlendirme, Merak,Yaratıcılık ve Risk Alabilmek, Üst Düzey Düşünme ve Anlamlandırma Becerileri.
  • Etkili iletişim: Takım Oluşturma, İşbirliği ve Kişilerarası İlişki Kurma Becerileri Kişisel, Sosyal ve Toplumsal Sorumluluk, Karşılıklı İletişim
  • Yüksek verimlilik: Önceliklendirme, Planlama ve Sonuçlar İçin Yönetim, Gerçek Yaşam Araçlarının Etkili Kullanımı, Yüksek Kaliteli Ürünler

 

Biz öğretmenler fotokopi makinasını ilk duyduğumuzda ya da gördüğümüzde, bugünlerde tablet bilgisayarlara sevindiğimiz kadar çok sevinmiştik. İlk anda farkına varamadığımız pek çok problemi, yıllar içinde fark ettik. Halen tartıştığımız bir konu, dijital teknolojilerle birlikte tekrar gündemde: Öğrenciler yeterince yazı yazmıyor. Bilgisayarların hayatımıza girmeye başladığı 80’lerin ikinci yarısından bu yana tartışıyoruz bunu. Hatta internetin hayatımıza girdiği 90’lı yılların ikinci yarısından beri daha da büyük bir tartışma konusu bu. Acaba gün gelecek biz öğretmenlerin yerini bilgisayarlar mı alacak? Günümüzdeki teknolojiyi ve değişim hızını görünce, bu durumun tartışılması kaçınılmaz hale geliyor.

Özellikle son yıllarda gelişen uzaktan öğrenme teknolojileri, web 2.0 araçlarıyla zenginleşmiş zaman ve mekandan bağımsız öğrenme ortamları, biz öğretmenleri gerçekten de korkutacak boyutlarda. Teknolojideki değişimlerin sınıfı ve öğrenme ortamlarını geri dönülemez biçimde değiştirdiği de önemli bir gerçek. Son günlerde ülkemizde en çok konuşulan konulardan biri de öğrencilere dağıtılacak tablet bilgisayarlar. Tablet bilgisayarlar öğrencilerin daha iyi öğrenmelerini ve hayatta başarılı olmalarını mı sağlayacak? Bu tabletlerde yer alacak e-kitaplar daha mı maharetli araçlar? Bu tabletleri öğretmenler derste nasıl kullanacaklar? Veya kullanmayacaklar?

Pek çok araştırmanın ulaştığı ortak bir sonuç var: Dijital teknolojiler öğrencilerde bazı becerilerin kaybolmasına neden oluyor. Özellikle sosyalleşme ve etkili iletişim becerileri, bir yandan 21. yüzyıl becerisi olarak öne çıkıyor, diğer yandan da internet teknolojileri nedeniyle azalıyor. Her öğrenen için özellikle sosyo ekonomik açıdan bakınca fırsat eşitliği sağlanamıyor. Bu durumda öğrenenin ekolojisini göz ardı ederek öğrenme ortamları tasarlamak onlar için yarar mı yoksa zarar mı getirecek?

MIT’den Mitchel Resnick şöyle diyor:“Bugün okullarda öğrencilerin öğrendikleri müfredatın büyük bir bölümü kağıt-kalem çağı için tasarlanmıştır. Bu durum iki nedenle değişmeli: Bu öğrencileri, başarılı olmaları için hazırladığımız dijital toplumsal yaşam dönüşümü ve dijital teknolojilerin öğrencilerimizin öğrenme biçimlerini değiştirmesi nedeniyle... Endüstriyel Çağ’dan Bilgi Toplumu Çağı’na ve şimdi de Yaratıcı Toplum Çağı’na geçiş yaşıyoruz.”

Thomas ve Brown, New Culture of Learning kitaplarında şöyle diyor: “Çok hızla değişen dünyada becerilerimiz de hızla eskiyor, eskisinden çok daha bağlantılı hale gelen toplumlar, yeni bir öğrenme modeli oluşturabilir mi? Bu kadar bağlantılı bir dünyada, mentörlük yeni bir tanım ve ihtiyaç haline gelir. Beceri geliştirmenin yanında, düşünce tarzlarını da değiştirmeliyiz”

Diğer yandan öğrencilerimiz, yani 21. yüzyılın dijital yerlileri, yaşamlarını neredeyse sadece dijital araçlar vasıtasıyla sürdürüyor ve onlar için normal bir durum. Biz öğretmenlerse özellikle bilgi kirliliği, güvenliği, üretime odaklanmak vb nedenlerle de bu konuda büyük kaygılar taşıyarak pek çok okulda dijital olmayan etkinlikler yapmaya çalışıyoruz. Örneğin okullarda sokak oyunları projeleri, yüzyüze iletişim olan projeler, kütüphaneleri ziyaret etme gibi bizim kuşağımıza dair pek çok etkinlik, bugünlerde okullarda yine bizim kuşak öğretmenler tarafından yürütülüyor.

Bir an için Aristo’yu bugünün sınıflarından birinde öğretmenlik yaparken hayal edelim. Tablet bilgisayar ve teknoloji kullanamıyor diye kötü öğretmen mi olurdu? Amaç, binlerce yıldır aynı olan ve tüm büyük öğretmenlerin sahip olduğu becerilere sahip öğretmenler yetiştirmek olmalı. Teknolojinin ise sarf malzemesi olarak her gün çok hızla değişip yenileri çıkan araç olduğu unutulmamalı. Bu nedenle de amaç olan insan ile teknolojinin amaç ve araç ilişkisini kaçırmadan buluşmasını sağlamalıyız.

Bunun için de dijital ustalığa değil dijital bilgelik yolculuğuna çıkmalıyız. Ustalıktan bilgeliğe geçişi sağlayacak olan da saygı ve etik aklı kullanmayı becerebilmektir. Dijital bilgelik yolculuğu için vakit geçirmeden kendiniz için bir Öğrenme Yoldaşı bulun.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.


Kayhan Karlı Yenilikçi Öğrenme ve Öğretme Merkezi Kurucusu

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Önceki Sonraki

Futbol yerine okullar açılacak mı tartış…

Kayhan Karlı - Eğitimci - Yazar Bu yazımda güncel...

Eğitimde Yeni Norm(al) Arayışları!

Kayhan Karlı - Eğitimci - Yazar Covid19 salgın gü...

Liselere Giriş Sınavları hakkında bir gö…

Kayhan Karlı / Eğitimci - Yazar Bu sınav hem içer...

Korona günlerinde eğitimin dokunaklı hal…

Kayhan Karlı / Eğitimci - Yazar Herkes açısından ...

Sosyal ve Duygusal Öğrenme için ne yapıy…

Kayhan Karlı - Eğitimci / Yazar Eğitim dünyasında...

Özel okul fırtınası!

Kayhan Karlı - Eğitimci-Yazar Bugünlerde pek çok ...

Kayhan Karlı: Özel okul kaosu!

Kayhan Karlı / Eğitimci-Yazar  Son dönemlerd...

Girişimci ruhlu öğrenme yoldaşı öğretmen…

Kayhan Karlı / Eğitimci - YÖM Okulları Kurucusu S...

Nitelik mi? Nicelik mi?

Kayhan Karlı / Eğitimci - YÖM Okulları Kurucusu O...

Kayhan Karlı: Anlamlı bir öğrenme yılı o…

Kayhan Karlı - Eğitimci – Yazar/ YÖM Okulları Kuru...

Kayhan Karlı: Söylemek, istemek gerek!

Kayhan Karlı / YÖM Okulları Kurucusu Eğitim, bu ü...

Yeni Okul Paradigması!

Kayhan Karlı / YÖM Okulları Kurucusu Son yıllarda...

Özel okullar mı? Bağımsız okullar mı?

Kayhan Karlı - YÖM Okulları Kurucusu Aslında özel...

Öğretmenlerin mesleki gelişimi: Gereksiz…

Kayhan Karlı - YÖM Okulları Kurucusu Bugünlerde p...

Eğitim Sistemi mi yoksa Sistemin Eğitimi…

Kayhan Karlı - YÖM Okulları Kurucusu Eğitim siste...

Ödev mi? Görev mi? Görev savma mı?

Kayhan Karlı / YÖM KurucusuOkul dönemi hızlı bir ş...

Müfredat değil ekosistem

Kayhan Karlı / YÖM Kurucusu Sonunda uzun ve hiç u...

Eğitim gerekli midir?

Kayhan Karlı / YÖM Kurucusu 15 Temmuz kalkışmasın...

Dünya´yı güzellik kurtaracak!

Kayhan Karlı / Yenilikçi Öğrenme ve Öğretme Merkez...

İlk söz: Eğitim Gerekli midir?

Kayhan Karlı / YÖM | Yenilikçi Öğrenme Merkez...

Odaklanmış öğrenenler oluşturmak için…

Kayhan Karlı / YÖM Kurucusu Son dönemde hem eğiti...

Atom Karınca öğretmenime saygıyla

Kayhan Karlı / Yenilikçi Öğrenme Merkezi Kurucusu ...

İnnovatif-Yenilikçi Okulların DNA´sı

Kayhan Karlı / Yenilikçi Öğrenme Merkezi Kurucusu ...

Öğrenme odaklı okul mekanları

Kayhan Karlı / Kurucu /Yenilikçi Öğrenme Merk...

Okullarımız Yeni Döneme Hazır mı?

Yeni bir eğitim dönemine hazırlıkların başladığı ş...

Tasarım Odaklı Düşünme Eğitimi Nasıl Dön…

Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) bir anlayıştır. TOD,...

Hızla değişen dünyamızda öğretmenlik…

21. Yüzyıl geldi ve büyük bir hızla toplum yaşamı ...

Öğrencilerinizi harekete geçirebileceğin…

Seni ne motive eder? Kendimize belki de sormamız g...

Öğrenci merkezli ölçme-değerlendirme

Eğitim dünyamızda belki de en çok sınavlardan ve s...

Öğrencilerde üst biliş geliştirmek için …

Yeni bir döneme başlarken sınıflarda öğrenmenin ka...

Değerler eğitimi mi yoksa değerleri olan…

Kayhan Karlı, Şura'da tartışma konusu olan Değerle...

Dönüşümlü düşünme (2)

Aslında yaşamın içinde çok ihtiyacımız olan “Dönüş...

Dönüşümlü düşünmenin sınıflandırılması

Kayhan Karlı yazdı: Dönüşümlü düşünmenin sınıfland...

Sınıflarda üst düzey düşünme becerilerin…

Yeni bir eğitim ve öğretim yılına girdiğimiz bu ay...

Demokratik Toplum ve Eğitim

Bu yazıyı yazmak benim için oldukça zorlayıcı oldu...

21. yüzyılın okulu için yeni bir pozisyo…

Öğretmenlik mesleğinde deneyimin önemi, gerçekten ...

Son 10 yılda eğitimde neler yaşandı?

Artı eğitim’in onuncu yılına ulaşmış olmak gerçekt...

Meslektaş Çemberinde kendi çayını demle.…

Geçtiğimiz günlerde edsurge sitesinde bir yazıyı o...

Merak ve soru sorma becerileri…

Geçtiğimiz aylarda bir okulda öğrenme yoldaşlığı y...

Eğitimde İnovasyon yani Eğitinovasyon…

Son yıllarda inovasyon hakkında neredeyse tüm sekt...

Flipped Classroom yani Tersyüz Sınıflar

Ken Robinson kendisiyle yapılan bir röportajda ¨öğ...

Yaratıcı Düşünme Eğitimi...

Birçok ülke, okullarının yaratıcı düşünmeye verdiğ...

Okul temelli, iş ile bütünleşik mesleki …

Son dönemde pek çok ortamda okulda koçluk ve öğret...

Öğrencilerinize öğrenme yoldaşlığı yapab…

Yıllar içinde pek çok bilim insanı nasıl öğreniyor...

Öğretmenler Günü ve Ötesi…

Her yıl bu dönemde öğretmenler hatırlanır, yazılar...

Öğrencinin öğrenmesini geliştirmek için …

Son yıllarda eğitimcilerle her düzeyde çalışmaları...

Yeni liderlik...

Geleneksel liderler ve geçmişin liderliği 21. Yüzy...

Okullar için ‘özdeğerlendirme’ kriterler…

Bu ay  Özel Okulların özdeğerlendirmesi hakkı...

‘Karar almak aslında bir vazgeçmedir, te…

"Üniversite adayları, tam şu günlerde tercih liste...

ÖRAV’a ‘siyasi linç’ mi uygulanıyor?

Bu yazımda, uzun süredir yazmakta olduğum köşemi k...

Düşünme becerilerini artıran öğrenme ort…

Onca kalabalığın ve koşuşturmanın içinde kendi dün...

Sınıfı Yönetmek mi? Öğrenmeyi Yönetmek m…

Sınıfı Yönetmek mi? Öğrenmeyi Yönetmek mi? Öğ...

Okul neden değişecek!

Önümüzdeki yıllarda okul ve öğrenme süreçlerinin b...

Öğrenme ortamları tasarım mühendisi olar…

Bilgeliği üç yolla öğrenebiliriz; ilki yansıtma ki...

Eğitimde teknoloji entegrasyonunda öğret…

Etkili öğretmenler öğrencilerinin ilgisini çekmek ...

Türkiye Özel Okullar Birliği Eğitim Semp…

Her yıl olduğu gibi bu yılda Türkiye Özel Okullar ...

Ödev ve Motivasyon; Ev ödevinde işe yara…

Günümüzde pek çok öğrenci ev ödevi olarak verilen ...

Etkin Öğrenme...

Etkin öğrenme, hem öğretmenlerin hem de öğrenenler...

Öğretmenin Sınırı Yok Projesinden Öğrend…

Öğretmenin Sınırı Yok Projesinden Öğrendiklerimiz....

Sorular mı? Cevaplar mı?

“İyi öğretme sanatı, öğrencilerin ne olduğunu bild...

Mesleki Gelişimin sınıflara ve öğrenci b…

Son yıllarda okullarda meslektaşlarımızla yaptığım...

2050’ye Doğru Eğitim Sistemimiz

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) rakamlarına göre,...

2030 Yılının Çalışanları Okullu Oluyor…

Bu yıl 4+4+4'le okula ilk adımını atan minikler 20...

Öğretmene Bonservis ve Sınav…

Eğitimcilerin tatilde oldukları Ağustos ayında yin...

Eylül 2011’den Eylül 2012’ye Bakış…

Bir eğitim yılını daha geride bıraktık. Tartışmala...

Öğrenme ve Liderlik Üzerine

Öğrenme ve Liderlik Enstitüsü’nün Gerekçesi ve Yap...

Öğretmenleri kim eğitecek?

Son günlerde herkes öğretmenlerin yetersizliği ve ...

Öğretmenin, öğrenci başarısına katkısı n…

Yeni Zellanda Auckland Üniversitesi’nde eğitim pro...

Bir öğretmeni büyük öğretmen yapan nedir…

“Her gerçeğin dört köşesi vardır. Bir öğretmen ola...

Ya bütün şıklar yanlışsa? Sokrat hizmet …

Öylesine bir dönem yaşıyoruz ki çocuklarımız maruz...

Kayhan Karlı: Dijital bilgelik yolculuğu…

Ocak ayının son haftasında Türkiye Özel Okullar Bi...

Mesleki Gelişim ama NASIL?

Bugünlerde pek çok kişi eğitim ile ilgili sorunlar...

Öğrenme yoldaşı kimdir?

Öğrenme yoldaşlığını, meslektaşların birlikte çıka...

Cumhuriyetin 100. yılında öğretmen profi…

Bu yıl okula başlayan yedi yaşındaki çocuklarımız ...

Bilmek, öğrenmek ve anlamak

Bugünlerde eğitimciler okulları ve kendilerini yen...

Okul ve öğrenme

Eğer öğrencilerimizi hayatlarının geri kalanı için...

Kayhan Karlı - Öğretmen Akademisi

Kayhan Karlı Yenilikçi Öğrenme ve Öğretme Merkezi Kurucusu


Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.