banner

Bakan Şahin: Çocuk da olur kariyer de




Kadına karşı şiddetin artış gösterdiği bir dönemde dokuz yıllık tecrübesiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın dümenine geçen Fatma Şahin, koltuğa oturur oturmaz birçok projenin startını verdi. Bakanlığın adından ‘kadının’ adı gitse de yerine ‘güçlü aile’yi entegre ettiklerini söyleyen Bakan Fatma Şahin, “Bakanlığı teslim alırken net olarak ‘Kadının hak arama mücadelesinde yanında olacağım ve bu bakanlık kadın bakanlığı olacak’ dedim. Hizmetlerimizle ve icraatlarımızla kadının yanında olacağız, kelimelere takılmadan” diye konuşuyor.

fatma_sahinTürkiye Cumhuriyeti tarihinde Gaziantep’in ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ‘ilk kadın’ Milletvekili olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ‘testi kırılmadan’ icraatlere başladı. “Daha önce üç maymunu oynadığımız, halının altına süpürdüğümüz sorunları geç de olsa konuşmaya başladık” diyen Bakan Şahin, ‘kadın’ kavramı altındaki tüm kadınları koruma altına alacaklarının altını çiziyor. Gündemlerinde sığınma evlerinin yeniden düzenlenmesi, evden uzaklaştırılan dayakçı eşe elektronik kelepçe takılması gibi birçok konu başlığı bulunduğunu belirten Bakan Şahin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde parlamentoda kabul edilen ‘Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Yasası’nın yeni bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekiyor. “Yasaları kağıtla değiştirmek kısmen doğru ancak, zihinlerdeki engelleri kaldırarak davranışa dönüştürmek için cinsiyet ayrımı gözetmeden ele ele çalışmalıyız” diyen Bakan Şahin sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bizler kadın, erkek, engelli, yaşlı, genç demeden bu gücü kullanma adına koyduğumuz politikada, ayrım gözetmeden Cumhuriyetin 100′üncü kuruluş yıldönümüne ulaşmalıyız. Son günlerde biraz daha rahat uyuyorum. Parlamentoda Şiddetle Mücadele Yasası’nı çıkardık. Türkiye’de ilk defa mahkeme kararı olmasına rağmen yasanın ihlali söz konusu olduğunda zorlama hapis cezası söz konusu. Biz de Bakanlık olarak izleyeceğiz ve sistemin adaletli çalışması için gözlemleyeceğiz. Bu uzun soluklu bir mücadele…”

KIZ ÇOCUKLARI OKUMAK İÇİN BÜTÜN ŞARTLARI ZORLAMALI
Bakan Fatma Şahin, eğitimli kadın sayısının artması için de önemli çalışmalar yaptıklarını vurguluyor. Kız çocuklarının bütün şartlarını zorlayarak mutlaka okuması ve diploma alması gerektiğini düşünen Şahin, “Kız çocuklarının evliliği ve hayatı buna göre şekilleniyor. Son 10 yılda yoksulluk eğitime etki ediyorsa, çok ciddi bir pozitif ayrımcılık yaptık. 990 bin aileye ve anneye kızları okusun diye yardım ettik. Toplamda 2.6 milyar TL para ödedik. Şuanda kızlar ve erkekler alana eşit bir şekilde girmeye başladılar. Bireysel başarıda sorunumuz yok. Akademik başarıda 50'lilerin altındayız. Sosyal Yardımlaşma da bizim Bakanlığımıza bağlandı. Kızların okullaşması adına ciddi çalışmalar içindeyiz. 5 tane kız öğrenci yurdunun yapılması için onay verdik” diye konuşuyor.

ÇOCUK DA OLUR KARİYER DE…
İş hayatında kadınlara yönelik önemli düzenlemeler yaptıklarını belirten Bakan Şahin, şöyle konuşuyor: “Kadın genç çalıştırıyorlarsa işveren payını 5 yıl boyunca devlet öder dedik. Son iki yılda yüzde 4 kadınların iş gücü piyasasına katılımını artırdık. Hiçbir şey kendiliğinden olmuyor. Bir şey bir şeyin tercihi de değil. Hem kariyer hem çocuk yapabiliriz. Hem bakan, hem de anne olabiliriz. İş dünyasında olup, aynı zamanda güçlü bir ailemiz olabilir.”

OKUMA VE SPOR ALIŞKANLIĞINI GÜÇLENDİRMELİYİZ
Bakanlığın hazırladığı 2011 Aile Araştırma Raporu’nda iki önemli sorunun öne çıktığından söz eden Bakan Şahin, şu tespitleri paylaşıyor: “Bu millet az kitap okuyor, az spor yapıyor. Az kitap okuduğu için algı yönetiminde yalnızca gördüğü ile iman ediyor. Bu çok tehlikeli. Bu milletin okuma alışkanlığını güçlendirmemiz lazım, aynı ölçüde spor yapma alışkanlığını da güçlendirmeliyiz. Çünkü bize söylenen ve bizim de hayatımızda gördüğümüz; Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunuyor.”

Eşimle baştan beri aynı davanın içindeyiz
20 Haziran 1966 Gaziantep doğumlu olan Bakan Fatma Şahin, İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya-Metalurji Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. Özel sektörde İşletme Mühendisi ve İşletme Müdürü olarak çalışan Şahin, 22. ve 23. Dönem Gaziantep Milletvekili. Gaziantep ve bölgenin üst üste 2 dönem Milletvekilliği yapan ilk kadın Milletvekili olan Şahin, Anadolu’da yaşanan herhangi bir ailenin yaşam standartlarında büyüdüğünü anlatıyor. Bakan Şahin, “Hep çok çalışarak mücadele ettik. İnsan çok çalıştığı ve inandığı şey için mücadele ettiği zaman bir şeyler olabileceğini görecektir hayatta. Bu manada ülkenin kısır döngüsü yok, zengin bir insan kaynağına sahip” diye konuşuyor.
Yoğun tempoda çalışırken en büyük gücü eşinden aldığını söyleyen Bakan Şahin şunları aktarıyor: “Siyasete eşimle birlikte girdik ve en başından beri aynı davanın içinde olduğu için bana hep çok yardımcı oldu. İyi bir eştir, dosttur, yardımcıdır. Annem, babam ve kardeşlerim hep işimi kolaylaştırdılar. Yani ailem de alıştı buna sağ olsunlar. Bir kızımız, bir oğlumuz var.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.